Οι Αρχές της Ακτής Ελεφαντοστού ανακοίνωσαν την Τρίτη ότι απέτρεψαν απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος από εξόριστους αξιωματικούς και στενούς συνεργάτες του πρώην προέδρου, Laurent Gbagbo, με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης.

Όπως μετέδωσε το Associated Press, ένοπλοι σχεδίαζαν να δολοφονήσουν τον τωρινό πρόεδρο και νικητή των προεδρικών εκλογών, οι οποίες διεξήχθησαν τον Νοέμβριο του 2010, Alassane Ouattara και στη συνέχεια να πάρουν την εξουσία στα χέρια τους. Οι Αρχές της αφρικανικής χώρας προχώρησαν σε δεκάδες συλλήψεις, ενώ κατασχέθηκαν και εκατοντάδες έγγραφα τα οποία αποκαλύπτουν λεπτομέρειες για τα σχέδια δολοφονίας.

Έχοντας χάσει τις εκλογές του Νοεμβρίου, ο Laurent Gbagbo αρνήθηκε να εγκαταλείψει την εξουσία, κλιμακώνοντας τη βία στην πολύπαθη αφρικανική χώρα, η οποία είχε βγει από έναν αιματηρό εμφύλιο το 2004. Εκμεταλλευόμενος τα έσοδα από το εμπόριο κακάο και καταβάλλοντας σημαντικές αμοιβές σε μισθοφόρους από τη Λιβερία είχε καταφέρει για αρκετούς μήνες να κρατήσει υπό τον έλεγχό του την οικονομική πρωτεύουσα, Αμπιτζάν, καθώς και τα λιμάνια στο νότιο τμήμα της χώρας.

Ωστόσο, οι «αόρατοι» κομάντος του Alassane Ouattara ξεκίνησαν μαζική επιχείρηση στις αρχές Μαρτίου του 2011, φθάνοντας μέχρι το προεδρικό μέγαρο όπου είχε βρει καταφύγιο ο Laurent Gbagbo.

Τελικά, ύστερα από την καταλυτική συνδρομή επίλεκτων δυνάμεων του γαλλικού στρατού, συνελήφθη στις 11 Απριλίου του 2011 και πλέον βρίσκεται στην Ολλανδία, όπου αναμένεται να δικαστεί για εγκλήματα πολέμου από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook