Υψηλόβαθμοι υπηρεσιακοί παράγοντες της Κομισιόν που μίλησαν αποκλειστικά στο Real.gr αποκαλύπτουν ότι η προσφυγή της Κύπρου στον EFSF για δάνειο τύπου Ισπανίας είναι θέμα 24ώρων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, που έχουν άμεση γνώση των κινήσεων της κυπριακής κυβέρνησης και των διεργασιών στo eurogroup:

«η απαραίτητη προεργασία ολοκληρώνεται σύντομα, η πλευρά της Κύπρου έχει κάνει γνωστές στις Βρυξέλλες τις προθέσεις της» και χαρακτηριστικά αναφέρουν: «όπως το προηγούμενο Σαββατοκύριακο ήταν αφιερωμένο στην Ισπανία, αυτό θα είναι στην Κύπρο».

Ένας από τους υπηρεσιακούς παράγοντες επεσήμανε στο Real.gr ότι «η εξέλιξη της Ισπανικής υπόθεσης ήταν καθοριστική για τη Λευκωσία». Η Κύπρος όπως έχει γίνει γνωστό στις Βρυξέλλες θέλει να έχει τελειώσει η υπόθεσή της πριν από την επίσημη ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ την 1η Ιουλίου και σύμφωνα πάντα με κύκλους της Κομισιόν χωρίς να πάρει το ρίσκο να περιμένει το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών. Οι ίδιες πληροφορίες διοχετεύτηκαν και στον κυπριακό και διεθνή οικονομικό τύπο. Σε σχέση με το τελευταίο, δηλαδή τον χρόνο και το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών, οι Βρυξέλλες αποδίδουν τη βιασύνη στο γεγονός ότι «όχι μόνο οι τράπεζες, αλλά το σύνολο της κυπριακής οικονομίας είναι εκτεθειμένο στην ελληνική οικονομία».

Παρά όμως την ετοιμότητα των Βρυξελλών και του Λουξεμβούργου όπου εδρεύει ο EFSF, να αποδεχθούν το αίτημα δεν είναι βέβαιο πότε ακριβώς θα υποβληθεί, καθώς εναπόκειται και στο εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι στην ίδια την Κύπρο, την παρατεταμένη προεκλογική περίοδο και τους χειρισμού του ίδιου του προέδρου Χριστόφια.

Εδώ όπως υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές παίζεται και το παιχνίδι: η Ισπανία δεν έχει ακόμα τελειώσει τη δική της διαδικασία προσφυγής και στη Λευκωσία επεξεργάζονται το σενάριο να διεκδικήσουν μια απόφαση «πακέτο για τις δύο χώρες». Συνεπώς το διακύβευμα για το Σαββατοκύριακο των ελληνικών εκλογών είναι αν η Λευκωσία θα γνωστοποιήσει την πρόθεσή της ή όχι, η οποία θα τύχει καταρχήν αποδοχής, αλλά οριστικής επεξεργασίας μόνο στο eurogroup της 21ης Ιουνίου.

Με τη μέθοδο του πακέτου εκτιμάται ότι «και η ευρωζώνη θα διευκολυνθεί και η ίδια η κυπριακή κυβέρνηση θα μπορεί να περάσει το ζήτημα πολύ ευκολότερα στο εσωτερικό της χώρας» επενδύοντας στη σύγκριση με τη Μαδρίτη. Για τις κοινοτικές υπηρεσίες εξάλλου δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά, αφού το ποσό που απαιτείται για το κυπριακό τραπεζικό σύστημα «είναι σταγόνα στον ωκεανό μπροστά σε αυτά που χρειάζονται οι ισπανικές τράπεζες», όπως έλεγε χθες πηγή με επικοινωνιακή αρμοδιότητα.

Η διαφορά στη συγκεκριμένη περίπτωση έγκειται στο ότι σε αντίθεση με την Ισπανία η Γερμανική πλευρά δεν έχει θέσει κανένα τελεσίγραφο στην Κύπρο. Ακόμα περισσότερο, η Γερμανία αυτή τη στιγμή δεν έχει ερωτηθεί και σαφώς δεν έχει αποφανθεί αν επικοινωνιακά για την ΕΕ και το ευρώ είναι πρόσφορο να ενταχθεί 5η χώρα στο μηχανισμό στήριξης. Πριν λάβει δε την απόφαση θα πρέπει να έχει αρκετά σαφώς διευκρινιστεί ποιοι ακριβώς θα είναι οι όροι που θα το συνοδεύουν.

Στη γενική διεύθυνση οικονομικών της Κομισιόν λένε ότι «κάθε χώρα είναι μια ξεχωριστή περίπτωση» και δεν αποκλείουν να υπεισέλθουν και πολιτικοί παράγοντες στην επεξεργασία των στοιχείων, όπως η πολιτική βούληση και η συναίνεση στο εσωτερικό για μεταρρυθμίσεις. Για παράδειγμα στην Ισπανία έχει ήδη αποφασιστεί ότι «λόγω πρότερου έντιμου βίου» οι όροι θα αφορούν τα βήματα για την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος και απλά θα ενσωματωθούν οι δημοσιονομικές δεσμεύσεις που έχει ήδη αναλάβει η Μαδρίτη στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου.

Πολιτικά δε θεωρείται βέβαιο πως η Μαδρίτη θα δεσμεύσει εν τέλει και τα 100 δις που προβλέπονται, ανεξαρτήτως τι ανάγκες έχουν οι τράπεζες. Στη δε περίπτωση της Κύπρου πρέπει να υπάρξει πολιτική απόφαση, που προφανώς έχει αντίκτυπο στο εκλογικό τοπίο, για το αν θα επιδιωχθεί να δεσμευθεί ποσό μόνο για τον χρηματοπιστωτικό τομέα ή και για την χρηματοδότηση του ελλείμματος του 2012 και 2013.

real.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook