Καθοριστική για τις κινητοποιήσεις των φαρμακοποιών είναι η σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ). Το απόγευμα της Τετάρτης οι πρόεδροι των Φαρμακευτικών Συλλόγων της χώρας θα αποφασίσουν εάν συνεχίσουν ή όχι τη χορήγηση φαρμάκων μόνο τοις μετρητοίς στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Η αναστολή της χορήγησης φαρμάκων με πίστωση στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ λόγω των οφειλών του Οργανισμού για τα έτη 2011 και 2012 βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη από τις 23 Μαΐου. Η τμηματική καταβολή 275 εκατ. ευρώ, δηλαδή τα χρέη του ΕΟΠΥΥ για το τρέχον έτος, από το υπουργείο Υγείας κατόπιν της προσωπικής παρέμβασης του υπηρεσιακού υπουργού, κ. Χρήστου Κίττα, όπως και οι δημόσιες εκκλήσεις του προς τον κλάδο να αναστείλουν σε αυτή την ευαίσθητη προεκλογική περίοδο τις κινητοποιήσεις του, δεν έκαμψε το αγωνιστικό φρόνημα των φαρμακοποιών που επέμεναν να διεκδικούν και τις οφειλές του ΕΟΠΥΥ για το 2011.

Μάλιστα, για το θέμα «γνωμοδότησε» και ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός, κ. Παναγιώτης Πικραμμένος, ο οποίος ανέφερε ότι το θέμα της ρύθμισης παλαιών οφειλών δεν μπορεί να λυθεί από υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Σημειωτέον ότι τις επόμενες μέρες –και όπως διαβεβαιώνουν στελέχη του υπουργείου Υγείας - αναμένεται να κατατεθούν στους λογαριασμούς των Συλλόγων επιπλέον ποσά με τα οποία θα εξοφλούνται οι φαρμακοποιοί και για τον Απρίλιο.

Ωστόσο, η πίστωση χρημάτων στους λογαριασμούς των φαρμακοποιών, που συνεχίζεται ακόμη και στο… παρά πέντε των εκλογών, έχει διασπάσει τους εκπροσώπους του κλάδου.

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Θεόδωρος Αμπατζόγλου θεωρεί ότι η πληρωμή από τον ΕΟΠΥΥ αποτελεί κίνηση καλής θέλησης και ότι ο κλάδος πρέπει να ανταποκριθεί σε αυτή. Με αυτό το δεδομένο εκτιμά ότι πρέπει να αρθεί η απόφαση για διακοπή της πίστωσης στους ασφαλισμένους.

Ο πρόεδρος του μεγαλύτερου Φαρμακευτικού Συλλόγου, εκείνου της Αττικής, (ΦΣΑ), κ. Κώστας Λουράντος, πάλι, βρίσκεται σε διαφορετικό μήκος κύματος. Ανυποχώρητος, εμμένει στην αρχική του θέση ότι πρέπει να συνεχιστεί η κινητοποίηση, δεδομένου ότι ο ΕΟΠΥΥ οφείλει 270 εκατομμύρια ευρώ στους φαρμακοποιούς από το 2011.