Θέμα υποβολής ενυπόγραφων δεσμεύσεων των αρχηγών των βασικών πολιτικών δυνάμεων της Ελλάδας για απαρέγκλιτη εφαρμογή του Μνημονίου ?ανεξάρτητα από τον νικητή των εκλογών της Κυριακής – θέτουν οι Ευρωπαίοι εταίροι, προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η διεθνής χρηματοδότηση στη χώρα μας.

Η διαμόρφωση του νέου αυτού αιτήματος, στα πρότυπα των όσων είχαν ήδη ζητηθεί και εφαρμοστεί από την κυβέρνηση του κ. Παπαδήμου τον Νοέμβριο του 2011, όταν είχε ζητηθεί από τον κ. Σαμαρά να υπογράψει, συζητείται εντόνως τις τελευταίες ημέρες στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Μάλιστα, ανώτατοι κοινοτικοί παράγοντες έχουν ήδη δώσει τη συγκατάθεσή τους, ώστε τις σχετικές ανακοινώσεις να κάνει ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Βέβαια, επισήμως το θέμα δεν αναμένεται να τεθεί πριν από τη 17η Ιουνίου, καθώς στις κοινοτικές πρωτεύουσες έχουν συνειδητοποιήσει ότι οι εξωτερικές παρεμβάσεις έχουν αντιπαραγωγικό χαρακτήρα και ενισχύουν τελικά τις ακραίες και αντιευρωπαϊκές φωνές στη χώρα μας.
Ο Ολι Ρεν επεσήμανε πως είναι ανοικτό το ενδεχόμενο οι δανειστές να ζητήσουν πολιτικές διαβεβαιώσεις από συγκεκριμένα κόμματα στην Ελλάδα. Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν από τον Ζ. Κλ.
Ο Ολι Ρεν επεσήμανε πως είναι ανοικτό το ενδεχόμενο οι δανειστές να ζητήσουν πολιτικές διαβεβαιώσεις από συγκεκριμένα κόμματα στην Ελλάδα. Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν από τον Ζ. Κλ. Γιούνκερ

Ωστόσο, αρχής γενομένης από την ερχόμενη Δευτέρα, θα πρέπει να αναμένεται ότι το Eurogroup θα θέσει την Ελλάδα προ των ευθυνών της με το εκβιαστικό δίλημμα: Συνέχιση της χρηματοδότησης μόνο με ρητές δεσμεύσεις από τις κύριες πολιτικές δυνάμεις που θα προκύψουν από τις κάλπες, για εφαρμογή κατά γράμμα του δεύτερου προγράμματος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ίδιος ο επίτροπος Oικονομίας Ολι Ρεν, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητηθούν έγγραφες δεσμεύσεις από τον Αλέξη Τσίπρα, όποιο και να είναι το εκλογικό αποτέλεσμα του κόμματός του.

Αυτό θα συμβεί σίγουρα αν αναδειχθεί πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ και κληθεί να σχηματίσει κυβέρνηση, αλλά το σκληρό αίτημα που θα φέρει σε ακόμη πιο δύσκολη θέση τον κ.Τσίπρα, θα ισχύσει και στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι δεύτερο κόμμα.

Η απάντηση
Αναλυτικά ο Ολι Ρεν τόνισε ότι «η Επιτροπή δεν επιθυμεί να εκφράσει εικασίες για το αν, στο μέλλον, παράλληλα με υπογραφή που δεσμεύει την κυβέρνηση, οι επίσημοι δανειστές θα επιθυμούσαν επίσης να λάβουν πολιτικές διαβεβαιώσεις από συγκεκριμένα κόμματα στην Ελλάδα ή σε άλλα κράτη-μέλη που λαμβάνουν οικονομική βοήθεια με τη μορφή δανείων».

Ανάλογα με το εκλογικό αποτέλεσμα, δεν μπορεί να αποκλειστεί ο όρος αυτός να τεθεί ήδη στη συνεδρίαση της Ευρωζώνης στις 21 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο. Και αυτό ανεξάρτητα από το αν η χώρα μας θα βρίσκεται εκ νέου σε προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης με εν εξελίξει διαδικασία διερευνητικών εντολών.

Πάγια θέση των Βρυξελλών, η οποία αποτυπώθηκε και από τις χθεσινές δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, όπως του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χ. Ρομπάι, είναι ότι η Ευρώπη είναι διατεθειμένη να στηρίξει την Ελλάδα υπό τον όρο ότι η Αθήνα θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα.

Οι νέες αυτές προϋποθέσεις σχετικά με την ανάγκη υπογραφών εντάσσονται στο εντεινόμενο κλίμα δυσπιστίας που επικρατεί στην Ευρωζώνη, η οποία προετοιμάζεται και οχυρώνεται «διά παν ενδεχόμενον».

ethnos.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook