Μπορεί η επιδείνωση της ύφεσης και η κάμψη της κατανάλωσης να έχουν προκαλέσει σοβαρές «πληγές» στη συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων, ωστόσο υπάρχουν ορισμένες που όχι μόνο διατήρησαν σε ικανοποιητικά επίπεδα τις πωλήσεις τους αλλά ταυτόχρονα κατάφεραν να βελτιώσουν την κερδοφορία τους στο πρώτο τρίμηνο του 2012.

Πρόκειται σε μεγάλο βαθμό για έντονα εξωστρεφείς ομίλους με σημαντική παρουσία στο εξωτερικό και ισχυρό χαρτοφυλάκιο προϊόντων αλλά και για ομίλους με ηγετική θέση στο εσωτερικό. Σημαντικό ρόλο, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, έπαιξε και ο τρόπος που διαχειρίστηκαν τις επισφάλειες καθώς όντας προσεκτικοί πέτυχαν -μέχρι στιγμής τουλάχιστον- να ελαχιστοποιήσουν το συγκεκριμένο κίνδυνο και απέφυγαν να «φορτωθούν» ζημιές από ασυνεπείς πελάτες.

Ενδεικτικά, ο όμιλος της Folli Follie αύξησε κατά 4,6% τις πωλήσεις στο πρώτο τρίμηνο του 2012, στα 229,3 εκατ. ευρώ ενώ από ζημίες 6,9 εκατ. ευρώ εμφάνισε κέρδη 1,33 εκατ. ευρώ. Οι αποδόσεις αυτές οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στο διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο δραστηριοτήτων και την παρουσία του ομίλου στο εξωτερικό. Ενισχυμένη ήταν και η FG Europe, η οποία παρά την ελαφρά υποχώρηση των πωλήσεών της, στα 18,8 εκατ. ευρώ αύξησε τα καθαρά κέρδη της στα 2,46 εκατ. ευρώ.

Την ώθηση έδωσαν τα αυξημένα έσοδα από την ενέργεια λόγω της έναρξης λειτουργίας του νέου αιολικού πάρκου της κατά 100% θυγατρικής της R.F. Energy, Αιολική Αδερές, αλλά και των ευνοϊκών έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2011 ανεμολογικών συνθηκών. Ανάμεσα στους κερδισμένους του πρώτου τριμήνου είναι και η S&B Βιομηχανικά Ορυκτά, η οποία υπερτριπλασίασε τα καθαρά κέρδη της, φθάνοντάς τα στα 5,16 εκατ. ευρώ από 1,25 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2011. Η ζήτηση για μεταλλουργικά προϊόντα στις διεθνείς αγορές αλλά και η ανταγωνιστική τιμολογιακή πολιτική συνέβαλαν καθοριστικά στην άνοδο.

Διασπορά
Σε ανοδική τροχιά κινήθηκαν τα μεγέθη της «Κορρές», οι πωλήσεις της οποίας αυξήθηκαν κατά 21,3% και ανήλθαν σε 12,5 εκατ. ευρώ από 10,3 εκατ. ευρώ ενώ τα καθαρά κέρδη διπλασιάστηκαν και ανήλθαν σε 800 χιλ. ευρώ. Στο εξωτερικό, οι πωλήσεις ενισχύθηκαν 12%. «Νηρεύς» αύξησε τα κέρδη της στα 5,8 εκατ. ευρώ έναντι 1,5 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2011, βελτιώνοντας παράλληλα τα λειτουργικά περιθώρια κέρδους της. Οι συνολικές πωλήσεις παρέμειναν σταθερές στα 44,2 εκατ. ευρώ λόγω των εξαγωγών, οι οποίες αντιστάθμισαν τις όποιες απώλειες στην Ελλάδα. Η διοίκηση της «Νηρεύς» τονίζει πως οι προσπάθειες τόνωσης των πωλήσεων θα συνεχιστούν τους επόμενους μήνες, ενώ παράλληλα θα υπάρξει αυστηρός έλεγχος των διαθεσίμων και στοχευμένες κινήσεις για τη μείωση του κόστους.

Στη «δίνη» της ύφεσης οι περισσότερες εταιρείες
Από την άλλη πλευρά, πτωτική πορεία ακολουθούν οι περισσότερες εισηγμένες καθώς δεν μπορούν να αντισταθμίσουν τις απώλειες στο εσωτερικό με άλλες ενέργειες, κυρίως όμως γιατί ο κλάδος που δραστηριοποιούνται δέχεται ισχυρότατους τριγμούς από την κρίση. Ενδεικτικά, οι τσιμεντοβιομηχανίες Τιτάν και ΑΓΕΤ Ηρακλής, η αεροπορική Aegean Airlines και η Nutriart, η οποία ταλανίζεται αρκετό διάστημα τώρα από σημαντικά προβλήματα ρευστότητας, επηρεάστηκαν σημαντικά από την ύφεση.

Οι παραπάνω εταιρείες αλλά και αρκετές άλλες καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες για να περιορίσουν τα λειτουργικά έξοδά τους και να περιστείλουν τις δαπάνες τους και παράλληλα αναζητούν νέες πηγές για να δώσουν «πνοή» στα έσοδά τους και να αντισταθμίσουν τις ζημιές από την κάμψη της ζήτησης στην εσωτερική αγορά. Σε αυτήν τους την προσπάθεια, όπως τονίζουν οικονομικοί αναλυτές, η εξωστρέφεια και η ανάπτυξη σε νέες χώρες με προοπτικές είναι μονόδρομος.

Οι εταιρείες που αντιστάθηκαν στην κρίση

Folli Follie

Κέρδη ύψους 1,3 εκατ. ευρώ το α\’ τρίμηνο του 2012
Δραστηριοποιείται σε 28 χώρες του εξωτερικού
Απασχολεί 6.000 άτομα σε παγκόσμιο επίπεδο

FG Europe

Καθαρά κέρδη 2,46 εκατ. ευρώ το α\’ τρίμηνο του 2012
Νο 1 στις πωλήσεις κλιματιστικών μηχανημάτων στην Ελλάδα
Δραστηριοποιείται σε 10 χώρες του εξωτερικού

S&B Βιομηχανικά Ορυκτά

Υπερτριπλασίασε τα κέρδη της στο α\’ τρίμηνο
Διαθέτει 46 εργοστάσια και 26 ορυχεία ανά τον κόσμο
Απασχολεί 2.000 άτομα

Κορρές

30 χώρες του εξωτερικού απορροφούν τα προϊόντα της
Αύξησε κατά 21,3% τις πωλήσεις της στο α\’ τρίμηνο
400 φυσικά και βιολογικά προϊόντα διαθέτει στην γκάμα της

«Νηρεύς» Ιχθυοκαλλιέργειες

Στα 5,8 εκατ. αύξησε τα κέρδη της στο α\’ τρίμηνο του 2012
Διαθέτει 58 ιχθυοτροφεία και 4 γεννητικούς σταθμούς
Απασχολεί 1.221 άτομα

imerisia.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook