Την ανάγκη αρχικά εξαίρεσης και μεταγενέστερα αποκατάστασης των ζημιών που υπέστησαν οι ομολογιούχοι προτάσσει η Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα με δήλωση που έκανε ο εκπρόσωπός της Γιάννης Μιχελάκης.

«Η Νέα Δημοκρατία, ακόμη και πριν ξεκινήσει η διαδικασία αναδιάρθρωσης του Ελληνικού χρέους, εντός και εκτός Βουλής, είχε υποστηρίξει την ανάγκη αρχικά εξαίρεσης και μεταγενέστερα αποκατάστασης των ζημιών που υπέστησαν οι ομολογιούχοι - φυσικά πρόσωπα», αναφέρει στη δήλωσή του ο εκπρόσωπος της ΝΔ και τονίζει ότι «σήμερα μια τέτοια λύση φαίνεται εφικτή».

Στην συνέχεια, ο κ. Μιχελάκης εξηγεί: «Έχει συζητηθεί με τους εκπροσώπους των ομολογιούχων. Προωθείται από τον ΟΔΔΗΧ και έχει και τη θετική γνωμοδότηση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Βιώσιμη λύση η οποία βασίζεται στο ότι η τρέχουσα τιμή των νέων ομολόγων που εκδόθηκαν για τις ανάγκες εφαρμογής του PSI είναι εξαιρετικά χαμηλή. Και προκύπτει από την ανταλλαγή των νέων ομολόγων αλλά και των ομολόγων του EFSF που κατέχουν μετά το PSI τα φυσικά πρόσωπα, με νέα πενταετούς διάρκειας ομόλογα».

Ο Γιάννης Μιχελάκης αναφέρει πως με τη σχετική πρόταση καλύπτονται όλες οι προϋποθέσεις.

- Δεν επιβαρύνεται το Ελληνικό Δημόσιο, ενώ μειώνεται το δημόσιο χρέος, ειδικά εάν υλοποιηθεί η πρόταση και από τα ασφαλιστικά ταμεία.

- Δίδεται διέξοδος στους ιδιώτες ομολογιούχους.

- Αποκαθίσταται η φερεγγυότητα και η αξιοπιστία του Κράτους.

- Δημιουργείται ασφάλεια για ανάλογες επενδύσεις στο άμεσο μέλλον, συντελώντας στην προσπάθεια για επανεκκίνηση της οικονομίας.

Καταλήγοντας, τονίζει: «Η Νέα Δημοκρατία δεσμεύεται να προωθήσει άμεσα μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου τη συγκεκριμένη πρόταση για την αποκατάσταση των ομολογιούχων φυσικών προσώπων».