Για πρόθεση της Ευρωζώνης να «χαλαρώσει» το ελληνικό πρόγραμμα μιλούν οι γερμανικοί Financial Times (FTD), οι οποίοι υποστηρίζoυν πως καθώς η Ευρώπη θέλει να κρατήσει την Αθήνα στο κοινό νόμισμα, οι παραχωρήσεις απέναντί της είναι πιθανές παρά το ότι ουσιαστικά το πρόγραμμα δεν έχει τηρηθεί.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκούς κύκλους που επικαλείται η γερμανική εφημερίδα, ανεξαρτήτως της έκβασης των εκλογών της Κυριακής, κάθε νέα κυβέρνηση θα απαιτήσει νέες διαπραγματεύσεις. «Αν κανείς θέλει να κρατήσει την Ελλάδα εντός της ευρωζώνης, δεν θα μπορέσει να αρνηθεί κάτι τέτοιο» υποστηρίζεται.

Με τον τρόπο αυτό, γράφει η εφημερίδα, οι Βρυξέλλες κάνουν ένα σημαντικό βήμα προς τη μεριά της Ελλάδας. Εν όψει των εκλογών, στις οποίες τα κράτη της ΕΕ υποστηρίζουν τα κόμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, «η προθυμία των Βρυξελλών για διαπραγματεύσεις μπορεί να ενισχύσει την στήριξή τους στο λαό» σημειώνουν οι FTD.

Ενδεικτικά, η εφημερίδα αναφέρει την επαναδιαβεβαίωση του προέδρου της ΕΕ Χερμάν βαν Ρομπάι διαβεβαίωσε την Τρίτη πως η Ευρώπη «θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να κρατήσουμε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, ενώ θα τηρεί τις δεσμεύσεις της».

Ωστόσο, υπογραμμίζεται κύκλοι της τρόικα θεωρούν δεδομένο πως η Αθήνα δεν έχει τηρήσει το μνημόνιο. «Το πρόγραμμα έχει εκτροχιαστεί» φέρεται να δήλωσε αξιωματούχος -απηχώντας αναφορές του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε την Τρίτη στο Βερολίνο, σύμφωνα με τον οποίο η τρόικα θα διαπιστώσει με την επιστροφή της στην Αθήνα πως το μνημόνιο δεν έχει τηρηθεί.

Πίσω από τη στήριξη στον κυβερνητικό συνασπισμό της Αθήνας κρύβεται ο κίνδυνος να αποκλειστεί η χώρα, σε περίπτωση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ από τη δανειακή βοήθεια και να αναγκαστεί να εγκαταλείψει το ευρώ, όπως σημειώνουν οι FTD.

Η εφημερίδα επισημαίνει επίσης πως ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έχει δηλώσει πως το χρονοδιάγραμμα της ελληνικής δημοσιονομικής εξυγίανσης μπορεί να συζητηθεί εφόσον διατηρηθούν επί της ουσίας οι όροι του μνημονίου.

Ωστόσο, στους κύκλους της ΕΕ εκφράζονται φόβοι ότι το ΔΝΤ ενδεχομένως να εγκαταλείψει εάν αυξηθούν οι ανάγκες χρηματοδότησης. «Άλλοι υπολογίζουν σε μία συμφωνία, με συμμετοχή του ΔΝΤ έναντι κουρέματος του χρέους των δημόσιων πιστωτών» καταλήγουν οι γερμανικοί Financial Times.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook