Χιλιάδες πυροσβέστες συνεχίζουν τις προσπάθειες κατάσβεσης 19 πυρκαγιών που μαίνονται στο δυτικό τμήμα των Ηνωμένων Πολιτειών. Τα δύο μεγαλύτερα μέτωπα, στο Κολοράντο και το Νέο Μεξικό, έχουν ήδη απανθρακώσει χιλιάδες εκτάρια δασικών εκτάσεων και έχουν στοιχίσει τη ζωή ενός ανθρώπου.

Περίπου 4.500 πυροσβέστες εστάλησαν ως ενισχύσεις από τις ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας, το οποίο συνεργάζεται στενά με τις υπηρεσίες αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων των εννέα πολιτειών που έχουν πληγεί, στις οποίες περιλαμβάνονται η Καλιφόρνια, η Αριζόνα, η Γιούτα και το Γουαϊόμινγκ.

Στο Κολοράντο, το οποίο αντιμετωπίζει τις χειρότερες πυρκαγιές των τελευταίων δέκα ετών, πάνω από 500 πυροσβέστες δίνουν από την Τρίτη μάχη με τις φλόγες και ο αριθμός τους επρόκειτο να αυξηθεί στους 700 ως 800 την Τετάρτη, σύμφωνα με τις Αρχές. Στις προσπάθειές τους συνδράμουν πέντε αεροσκάφη, ενώ στην περιοχή σπεύδουν άλλα τέσσερα.

Οι φλόγες, οι οποίες ενισχύθηκαν από τις υψηλές θερμοκρασίες και τους ισχυρούς ανέμους, έχουν κατακάψει ήδη πάνω από 17.000 εκτάρια δάσους και έχουν καταστρέψει 118 κτίρια.

Η πυρκαγιά, η οποία εκδηλώθηκε το πρωί του Σαββάτου στο Φορτ Κόλινς, περίπου εκατό χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Ντένβερ, στοίχισε τη ζωή μίας γυναίκας 62 ετών, η οποία βρέθηκε μέσα στο απανθρακωμένο ξύλινο εξοχικό σπίτι της.

Η πυρκαγιά, που πιστεύεται ότι οφείλεται σε έναν κεραυνό, θεωρείται ήδη η τρίτη πιο σημαντική στην ιστορία του Κολοράντο.

Στο Νέο Μεξικό, μια άλλη πυρκαγιά έχει ήδη απανθρακώσει 14.000 εκτάρια δασικών εκτάσεων. Είναι η πιο μεγάλη πυρκαγιά στην ιστορία της πολιτείας.

Ερευνητές επισήμαναν, εν τω μεταξύ, ότι η κλιματική αλλαγή θα εντείνει τις δασικές πυρκαγιές, που θα πολλαπλασιαστούν τα επόμενα 30 χρόνια. Σχεδόν σε όλη τη βόρεια Αμερική και στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης θα εκδηλώνονται συχνότερα πυρκαγιές το 2010, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες στο περιοδικό Ecosphere, της Ecological Society of America.

 

in.gr