Επιστολή στον Υπουργό Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, απέστειλε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, Νικήτας Δολαψάκης, αναφορικά με το τέλος παρεπιδημούντων. Η επιστολή κοινοποιείται επίσης στους βουλευτές του Ηρακλείου, την Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης, τον Εμπορικό Σύλλογο και την ΟΕΒΕΝΗ.

Όπως σημειώνει ο κ. Δολαψάκης: \”Η μείωση του τέλους παρεπιδημούντων, ήταν ένα σημαντικό μέτρο στήριξης της ανταγωνιστικότητας των τουριστικών επιχειρήσεων, το οποίο λειτουργεί θετικά στη συγκυρία της τρέχουσας οικονομικής κρίσης. Θεωρούμε λοιπόν αδικαιολόγητη την κατάργησή του και επαναφορά του 2%, δεδομένων των κακών συνθηκών που διέπουν τον κλάδο αλλά και της βαρύτητας που θέλει να δώσει η κυβέρνηση στη βαριά βιομηχανία της χώρας\”.

Αναλυτικά, στην επιστολή του, αναφέρει:

\”Σχετικά με το «Τέλος Διαμονής Παρεπιδημούντων» που επιβάλλεται υπέρ των ΟΤΑ, πρέπει να σας ενημερώσουμε ότι έχει δημιουργηθεί πολύς θόρυβος, μετά από απόφαση Δήμων του Νομού μας (λ.χ. Δήμος Χερσονήσου) να αυξήσουν το εν λόγω τέλος από 0,5% σε 2%. Όπως μαθαίνουμε δε, και από τον τοπικό τύπο, τη συγκεκριμένη απόφαση την έχουν αποστείλει στο Υπουργείο σας, με σκοπό να δρομολογηθεί σχετική νομοθετική ρύθμιση, μιας και από 1.1.2009 το τέλος διαμονής παρεπιδημούντων έχει οριστεί σε ποσοστό 0,5% (Νόμος 3756 / 2009).

Εν προκειμένω, η μείωση του τέλους παρεπιδημούντων, ήταν ένα σημαντικό μέτρο στήριξης της ανταγωνιστικότητας των τουριστικών επιχειρήσεων, το οποίο λειτουργεί θετικά στη συγκυρία της τρέχουσας οικονομικής κρίσης.

Άλλωστε το εν λόγω μέτρο, αποτελούσε ένα πάγιο αίτημα της ξενοδοχειακής κοινότητας το οποίο και αποκατέστησε την αδικία της υπερφορολόγησης των εσόδων των επιχειρήσεων και όχι των κερδών τους.

Θεωρούμε λοιπόν αδικαιολόγητη την κατάργησή του και επαναφορά του 2%, δεδομένων των κακών συνθηκών που διέπουν τον κλάδο αλλά και της βαρύτητας που θέλει να δώσει η κυβέρνηση στη βαριά βιομηχανία της χώρας. Είναι επίσης άδικο, οι όποιες απώλειες εσόδων των ΟΤΑ επήλθαν από την αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη», να αντιμετωπιστούν (για μια ακόμη φορά – βλέπε για παράδειγμα περαίωση, έκτακτη εισφορά κλπ) από τις επιχειρήσεις. Να σημειωθεί τέλος ότι η μείωση του ΦΠΑ, στον τουρισμό έχει ήδη περάσει με τη μορφή εκπτώσεων στους tour operators και κατ´ επέκταση στον τελικό καταναλωτή, με στόχο την αύξηση των αφίξεων στη νέα σαιζόν.

Για όλα τα παραπάνω προτείνουμε να παραμείνει η διάταξη που ορίζει το τέλος στο 0,5%, και πιστεύουμε ότι κάθε διευκόλυνση προς τις επιχειρήσεις είναι προς όφελος όλων μας. Με τη βεβαιότητα ότι θα ανταποκριθείτε θετικά στο αίτημά μας, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων\”.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook