Σαράντα εταιρείες από τις κορυφαίες διεθνώς στον τομέα των φωτοβολταϊκών εκδηλώνουν ενδιαφέρον στο διαγωνισμό της ΔΕΗ για την εγκατάσταση στην Κοζάνη του μεγαλύτερου φωτοβολταϊκού πάρκου στον κόσμο, δυναμικότητας 200 MW, ενώ την ίδια στιγμή πυκνώνουν οι διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. για τις ανταλλαγές λιγνιτικής ενέργειας της ΔΕΗ, καθώς οι Βρυξέλλες φαίνεται ότι ζητούν τροποποιήσεις στο αρχικό σχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Εν τω μεταξύ, η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη φέρνει σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο για την προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στο τρίτο ενεργειακό πακέτο, με το νέο μοντέλο λειτουργίας της αγοράς (ITO).

Κολοσσοί
«Το ενδιαφέρον των εταιρειών για το φωτοβολταϊκό της Κοζάνης είναι πολύ μεγαλύτερο απ\’ όσο περιμέναμε», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός σε πρόσφατη συνέντευξή στο πρακτορείο Bloomberg. Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα στους ομίλους που ήδη έχουν επιδείξει ενδιαφέρον συγκαταλέγονται ονόματα όπως των αμερικανικών εταιρειών Sunedison και Sunpower, της γερμανικής First Solar, της ισπανικής πολυεθνικής Αbengoa, των ελληνικών «Ρόκας» και «Τέρνα» κ.λπ. H προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος, που δεν αφορά μόνον το πάρκο αλλά και την κατασκευή εργοστασίου φωτοβολταϊκών πάνελ στην Κοζάνη, λήγει στις 31 Μαρτίου, ενώ η επιλογή του στρατηγικού εταίρου, καθώς θα έχει το 49% του έργου, εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος Ιουνίου. Ο προυπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 600 εκατ. ευρώ.

Εξάλλου, την Πέμπτη, το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ αναμένεται, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές, να εγκρίνει την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της ΔΕΗ και της «ΔΕΜΚΟ», συμφερόντων του κ. Δ. Κοντομηνά, για την από κοινού διεκδίκηση υδροηλεκτρικού έργου στην ΠΓΔΜ. Οπως δήλωσε ο κ. Ζερβός στο Bloomberg, η ΔΕΗ βρίσκεται σε συνομιλίες για ένα αιολικό πάρκο στη Ρουμανία, καθώς επιχειρεί εκ νέου να επεκταθεί στα Βαλκάνια και την Τουρκία, δεδομένου ότι «χάνει μερίδιο από την πίτα» της εσωτερικής αγοράς λόγω της απελευθέρωσης.

Λιγνίτης
To άνοιγμα της λιγνιτικής ενεργειακής αγοράς, όμως, έτσι όπως επιχειρείται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και τη ΔΕΗ φαίνεται ότι συναντά σοβαρά εμπόδια στις Βρυξέλλες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα σχόλια και οι παρατηρήσεις των 22 ενδιαφερομένων που συμμετείχαν στο market test της Ε.Ε. για τις ανταλλαγές λιγνιτικής ενέργειας (swap) δείχνουν ότι τo μοντέλο «δεν περπατά» και ότι θα χρειαστούν τροποποιήσεις, διαφορετικά το υπουργείο θα πρέπει να στραφεί σε άλλη ισοδύναμη λύση. Aπό τα βασικά αιτήματα είναι τα swap να γίνονται από συγκεκριμένες μονάδες της ΔΕΗ αντί από το «pool», να αφορούν και εγχώρια παραγωγή ηλεκτρισμού και όχι μόνον ανταλλαγές με το εξωτερικό κ.λπ.

«Ψαλίδι» 40 εκατ. σε υπερωρίες
O πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔEH Aρθούρος Zερβός, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για μείωση του μισθολογικού κόστους κατά 40 εκατ. ευρώ από περικοπές σε υπερωρίες, εκτός έδρας κ.λπ. και δήλωσε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg ότι οι διαπραγματεύσεις με τους εργαζόμενους για το θέμα αυτό θα ξεκινήσουν άμεσα, διαβεβαιώνοντας ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις. O κ. Zερβός συνέδεσε τις περικοπές δαπανών στη ΔEH και με τη γραμμή άμυνας της επιχείρησης απέναντι στις αυξήσεις των τιμών των καυσίμων, δηλώνοντας «δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα όσον αφορά τα τιμολόγια της ΔEH, οπότε αυτό που μπορούμε είναι να περιορίσουμε τα έξοδά μας». Πρόσθεσε δε ότι η ΔEH τα δύο τελευταία χρόνια είχε αντισταθμίσει μερικώς τον κίνδυνο (hedging) στις τιμές του πετρελαίου.

imerisia.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook