Οι Οικολόγοι Πράσινοι Χανίων εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για το μέλλον του πόσιμου νερού στην Κρήτη.

Με σχετική τους ανακοίνωση επισημαίνουν μεταξύ άλλων οτι \”καθώς το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται μια σειρά ενέργειες προς την κατεύθυνση του κεντρικού ελέγχου του νερού όλης της Κρήτης από την Περιφέρεια, εξέλιξη που διευκολύνει και τα σχέδια ιδιωτικοποίησης που προωθούνται για τα νερά σε όλη την Ελλάδα.\”

Το κείμενο της ανακοίνωσης αναφέρει επίσης:

Θεωρούμε απαράδεκτο οι κάτοικοι του Αποκόρωνα, μιας περιοχής πλούσιας σε νερά, να πίνουν εμφιαλωμένο νερό και την ίδια στιγμή το νερό της λίμνης Κουρνά να μεταφέρεται στο Ρέθυμνο, ενώ είναι γνωστό ότι το μισό τουλάχιστον νερό που πάει στο Ρέθυμνο χάνεται στο δρόμο λόγω κακού δικτύου και κλοπών. Ταυτόχρονα, το πολλαπλάσιο νερό του Φράγματος των Ποταμών στο Ρέθυμνο δε χρησιμοποιείται για την ύδρευση του Ρεθύμνου, «γιατί δεν υπάρχει το δίκτυο μεταφοράς του» (δηλαδή πρώτα φτιάξαν το φράγμα και το δίκτυο θα γίνει κάποτε!). Πιθανόν αυτή η εξέλιξη να εξυπηρετεί την ιδιωτική εταιρεία που ανέλαβε πρόσφατα την ενεργειακή αξιοποίηση του νερού του Φράγματος των Ποταμών. Σε τελική ανάλυση όμως, αυτό που μας μένει, είναι ότι, παρά την αφθονία των νερών σε μια περιοχή όπως ο Αποκόρωνας, αυτή η περιοχή διψάει, γιατί το νερό της λεηλατείται και διώχνεται μακριά.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι πιστεύουν ότι οι κάτοικοι μιας περιοχής έχουν απόλυτη προτεραιότητα στη (συνετή εννοείται) χρήση των φυσικών πόρων της περιοχής τους (κι αυτό ισχύει για το νερό αλλά και για τον ήλιο και τον άνεμο), και μόνο εφόσον καλυφθούν οι δικές τους ανάγκες, πρέπει τμήμα των φυσικών πόρων να δίδεται αλλού στα πλαίσια της αλληλεγγύης. Σε κάθε περίπτωση, για τη διαχείριση των νερών η πρότασή μας είναι διαχείρισή τους σε επίπεδο λεκάνης απορροής, σε τοπικό επίπεδο δηλαδή, κι όχι σε κεντρικό επίπεδο (π.χ. Περιφέρειας). Η συγκέντρωση της διαχείρισης των νερών σε κεντρικό επίπεδο, που εξυπηρετείται και από τη συνένωση ΟΑΔΥΚ και ΟΑΝΑΚ, διευκολύνει τα σχέδια ιδιωτικοποίησης του νερού. Τώρα, αρκεί μια υπογραφή και τα νερά μας θα βρεθούν στα χέρια κάποιας εταιρείας, όπως έγινε και σε άλλες χώρες απ’ όπου πέρασε το ΔΝΤ (π.χ. στη Χιλή που ιδιώτες και εταιρείες έχουν τίτλους ιδιοκτησίας για ποτάμια, λίμνες, υπόγεια νερά).

Θεωρούμε ότι στα σχέδια αυτά για την ιδιωτικοποίηση του νερού εντάσσεται και η πρόσφατη κινητικότητα γύρω από τη δημιουργία «Παγκρήτιου Δικτύου Νερού» με έδρα το Ηράκλειο. Στο δίκτυο αυτό εκδήλωσαν ενδιαφέρον συμμετοχής 25 δημόσιοι και δημοτικοί φορείς αλλά και 97 πολίτες και ιδιωτικές εταιρείες! Το υπό συζήτηση καταστατικό του δείχνει και την κατεύθυνση (σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, κάλυψη αναγκών της αγοράς κλπ).

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook