Από τη μία ο πρωθυπουργός της Φιλανδίας, Γίρκι Κατάινεν, την Τρίτη άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να συμφωνήσει η χώρα του σε μια ευρωπαϊκή τραπεζική ένωση και από την άλλη με σημερινές δηλώσεις της η υπουργός Οικονομικών, Julta Urpilainen, απέκλεισε κάθε τέτοιο σενάριο.

Συγκεκριμένα ο Κατάινεν είχε πει πως «οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι να αναπτύξουμε αυτήν την τραπεζική ένωση και όχι να εμποδίσουμε την ανάπτυξή της. Εντούτοις εμείς θέτουμε προϋποθέσεις».

Εντούτοις η Φιλανδή υπουργός τόνισε πως η χώρα της δε μπορεί να δεχτεί μια διευρυμένη ευρωπαϊκή τραπεζική ένωση, ενώ οι χώρες της Ευρωζώνης πρέπει να είναι υπεύθυνες για τη διαχείριση των χρηματοπιστωτικών τους συστημάτων.

«Είναι σημαντικό να θεσπίσουμε ευρωπαϊκούς κανόνες ρύθμισης και εποπτείας για τις τράπεζες και να προστατέψουμε τους καταθέτες. Η Φινλανδία ωστόσο δεν μπορεί να δεχτεί μια τραπεζική ένωση που θα βασίζεται στο μοίρασμα των ευθυνών», είπε η υπουργός.

Επιπρόσθετα ανέφερε πως η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή θα μπορούσε να αποκτήσει νέες δυνάμεις που θα της επιτρέπουν να εποπτεύει το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, αλλά πρόσθεσε πως οι εθνικές κυβερνήσεις θα παραμείνουν ο ύστατος ρυθμιστής των χρηματοπιστωτικών συστημάτων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook