Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s υποβάθμισε την Τετάρτη την Ισπανία κατά τρεις μονάδες, από A3 σε Baa3, προειδοποιώντας μάλιστα ότι εντός του επόμενου τριμήνου ενδέχεται να προχωρήσει και σε νέα υποβάθμιοση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.

Μετά την εξέλιξη αυτή η Ισπανία αξιολογείται από την Moody’s μία βαθμίδα χαμηλότερα από την τελευταία κλίμακα αξιολογήσεων, δηλαδή από τα μη επενδυτικά ομόλογα (junk).

Να σημειωθεί ότι νωρίτερα ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Egan- Jones είχε υποβαθμίσει με τη σειρά του την Ισπανία στην κατηγορία junk! (Δείτε εδώ).

Η Moody’s αιτιολογεί την απόφασή της στην πρόθεση της κυβέρνησης της Ισπανίας να δανειστεί μέχρι και 100 δισεκατομμύρια ευρώ από τον EFSF ή το ESM για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος, κάτι που θα αυξήσει το χρέος της χώρας, το οποίο ούτως ή άλλως έχει ήδη αυξηθεί από την έναρξη της κρίσης. Οι αναλυτές της εταιρείας προσθέτουν πως η αξιολόγηση της Ισπανίας είναι πιθανό να επηρεαστεί επίσης αρνητικά από ενδεχόμενη αύξηση του κινδύνου αποχώρησης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Ο δεύτερος λόγος της υποβάθμισης, είναι η πολύ μικρή πρόσβαση της Ισπανίας στις αγορές, ως απόδειξη της εξάρτησης από τον EFSF και τον ESM για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Η Moody’s εκτιμά ότι είναι μια μη διατηρήσιμη κατάσταση.

Παράλληλα η Moody’s ανακοίνωσε και την υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Κύπρου κατά δύο βαθμίδες της κλίμακάς της σε Ba3.

Η βασική αιτία της υποβάθμισης της Κύπρου είναι η σημαντική επιδείνωση των προοπτικών της χώρας ως αποτέλεσμα της αυξανόμενης πιθανότητας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Το άμεσο αποτέλεσμα θα είναι η περαιτέρω αύξηση της πιθανότητας η κρατική ενίσχυση προς τις κυπριακές τράπεζες να αυξηθεί, εξαιτίας της έκθεσης τους στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα η αναγκαία κεφαλαιακή ενίσχυση των κυπριακών τραπεζών να ισοδυναμεί με ποσό ενδεχομένως μεγαλύτερο και το 10% του ΑΕΠ της Κύπρου. Η Moody\’s σημειώνει τέλος ότι οι τρεις μεγαλύτερες κυπριακές τράπεζες έχουν μπει υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook