Σε χρόνο dt αδειάζουν καθημερινά τα ATM και οι τράπεζες δεν προλαβαίνουν να τα γεμίζουν με χαρτονομίσματα. Οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες εκτιμάται ότι μειώνονται από 100 μέχρι 500 εκατ. Ευρώ κάθε μέρα! Γιατί όμως συμβαίνει αυτό και που πάνε τα χρήματα που φεύγουν από τις τράπεζες;

Ο συναγερμός χτύπησε κόκκινο χθες στο Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας υπό την προεδρία του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Ζανιά. Στην προγραμματισμένη μηνιαία συνάντηση του Συμβουλίου, μετείχαν επίσης ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλος, ο πρόεδρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κ. Π. Θωμόπουλος και ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας κ. Β. Ράπανος.

Σημαντικότερο των ζητημάτων που τέθηκαν ήταν η επιδείνωση των συνθηκών ρευστότητας, καθώς η παρούσα υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν έχει τη δυνατότητα να πάρει κρίσιμες αποφάσεις για το τραπεζικό σύστημα.

Η αβεβαιότητα για την πολιτική κατάσταση στη χώρα φαίνεται πως οδηγεί ολοένα και περισσότερους Έλληνες στο να αδειάζουν σιγά-σιγά τους λογαριασμούς τους. Πολλοί είναι εκείνοι που επιλέγουν να επενδύσουν μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων διαχείρισης διαθεσίμων με νόμισμα αναφοράς το δολάριο, για να είναι ασφαλείς όπως λεν για τη σχέση Ελλάδας-ευρώ.

Υπάρχουν όμως κι εκείνοι, που δεν είναι και λίγοι, οι οποίοι εκτιμούν πως θα πρέπει να έχουν ρευστό μαζί τους, πάνω τους, στο σπίτι τους ή όπου αλλού καθώς επηρεάζονται από τις αρνητικές κρίσεις και εισηγήσεις που έρχονται από το εξωτερικό για τη χώρα.

Έτσι τον τελευταίο μήνα, οι τράπεζες βλέπουν μεν παρόμοια κίνηση στα ΑΤΜ, με μια μικρή (ίσως και μεγάλη) διαφορά. Οι καταθέτες δεν βγάζουν χρήματα για τα έξοδα ενός διημέρου, αλλά πολύ περισσότερα, ενώ δεν είναι και λίγοι όσοι «σηκώνουν» το μεγαλύτερο μέρος του λογαριασμού τους με καθημερινές κινήσεις.

Τον περασμένο μήνα οι εκροές καταθέσεων ανήλθαν, γράφει η Καθημερινή, σε περίπου 5-6 δισ. ευρώ, ενώ σε παρόμοιο κλίμα έχει ξεκινήσει και ο Ιούνιος.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η τάση που έχει διαμορφωθεί αν συνεχιστεί και μετά την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής θα προκαλέσεις ισχυρές πιέσεις στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, καθώς ήδη από τον Οκτώβριο του 2009 οι τραπεζικές καταθέσεις έχουν μειωθεί κατά περίπου 72 δις. ευρώ.

Το κενό που έχει δημιουργηθεί οι τράπεζες το καλύπτουν με το δανεισμό από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αλλά και από το Μηχανισμό Έκτακτης Βοήθειας (ELA). Η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ και την ΤτΕ αγγίζει τα 125 δισ. ευρώ.

με πληροφορίες από fpress.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook