Την άποψη ότι «το νόμισμα δεν είναι φετίχ» εξέφρασε ο κ. Αλέξης Τσίπρας μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή της ΝΕΤ και επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πει «όχι» στην παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη εάν το τίμημα για τον ελληνικό λαό είναι μεγάλο.Ειδικότερα, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ απαντώντας στο αν συμφωνεί με τον κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη ο οποίος ανέφερε ότι το ευρω δεν μπορεί να αποτελεί «φετιχ», είπε: «Συμφωνώ απόλυτα! Δεν είναι φετίχ το νόμισμα. Από πότε είναι φετιχ; Εχει σημασία το αν είναι δραχμή ή ευρώ.

Είμαι από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της σταθερής Ευρώπης. Να μείνουμε στην Ευρώπη, το μέλλον μας είναι εκεί. Αν συνεχιστούν όμως τα μνημόνια μας οδηγούν εκτός ευρώ και μας κάνουν Αφρική» επισημαίνοντας ότι «μια χώρα με 1,5 εκατ. ανέργους διαλυμένα σχολεία και νοσοκομεία, τα παιδιά μας να πεινάνε στους δρόμους και μισθούς 300 ευρώ είναι εικόνες που παραπέμπουν σε χώρα της Αφρικής». Επιπροσθέτως, στην ερώτηση αν θα πει «όχι» στο ευρώ στην περίπτωση που το τίμημα για τον ελληνικό λαό είναι μεγάλο, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ είπε «αν αποδεχθούμε το ευρώ και ξερό ψωμί τότε ούτε διαπραγμάτευση θα μπορούμε να κάνουμε, ούτε καλύτερες συνθήκες για την Ευρώπη θα μπορέσουμε να διαμορφώσουμε. Λέμε ευρώ, που είναι το εθνικό μας νόμισμα αλλά θα παλέψουμε να είναι ισότιμη η συμμετοχή μας στην ευρωζώνη, διότι μια χώρα με μισθούς πείνας δεν έχει ισότιμη συμμετοχή, είναι Αφρικανική».

video platformvideo managementvideo solutionsvideo player
Νωρίτερα, κατά την διάρκεια της ομιλία του στην Πάτρα, μίλησε για «αντικατάσταση» του μνημονίου και «επαναδιαπραγμάτευση» των δυσμενών όρων της δανειακής σύμβασης δίνοντας με τον τρόπο αυτό ένα πιο ξεκάθαρο δείγμα του τι θα κάνει σε περίπτωση που αναλάβει την πρωθυπουργία.

Επιπροσθέτως, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι η «ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ» διασφαλίζει το κέρδος της Ισπανίας η οποία πέτυχε χρηματοδότηση χωρίς την συνοδεία Μνημονίου και σημείωσε το «όχι στο Μνημόνιο του κεντροδεξιού Ραχόι στην Ισπανία είναι το όχι στο Μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στην Ελλάδα».

Συγκεκριμένα, είπε: «αυτές τις μέρες, η Ισπανία πέτυχε τη στήριξή της από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς, χωρίς Μνημόνιο. Λέγοντας όχι στο Μνημόνιο. Και δεν βγήκε από το ευρώ. Δεν γύρισε στο προηγούμενο εθνικό της νόμισμα. Το όχι στο Μνημόνιο του κεντροδεξιού Ραχόι στην Ισπανία είναι το όχι στο Μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στην Ελλάδα. Το όχι του Σαμαρά της Ισπανίας απομονώνει τον Σαμαρά της Ελλάδας. Τον τελευταίο τυφλό πολιτικό φίλο της κυρίας Μέρκελ στην Ευρώπη. Μαζί με τον κύριο Βενιζέλο».

Παράλληλα, χαρακτήρισε το μνημόνιο «παλιόχαρτο» ενώ επισήμανε πως «δεν υπάρχει πιο το δίλημμα ευρώ η ΣΥΡΙΖΑ» συμπληρώνοντας όρι «και ο κ. Σόιμπλε δήλωσε “δεν θέλουμε και δεν μπορούμε νομικά να εκδιώξουμε κανένα από την ευρωζώνη”

Νωρίτερα πάντως ο Παναγιώτης Λαφαζάνης είχε δηλώσει πως η Ελλάδα μπορεί να αντέξει και μία διακοπή χρηματοδότησης από την ΕΕ! Συγκεκριμένα τόνισε χαρακτηριστικά πως με «μία διακοπή χρηματοδότησης, θα υπάρχουν δυσκολίες αλλά θα αντέξουμε και δεν θα οπισθοχωρήσουμε στο όνομα μίας μνημονιακής πολιτικής που είναι καταστροφική για τη χώρα».