Οι Φινλανδοί βουλευτές ανάγκασαν σήμερα ένα μέλος του ευρωσκεπτικιστικού, εθνικιστικού κόμματος των Αληθινών Φινλανδών να παραιτηθεί για ορισμένα σχόλια που ανέβασε στο προσωπικό του ιστολόγιο το 2008, στα οποία συνέδεε το Ισλάμ με την παιδεραστία και τους Σομαλούς με τις κλοπές.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας επέβαλε πρόστιμο για ρατσιστικά σχόλια στον βουλευτή Γιούσι Χάλα-άχο ενώ μέλη όλων των πολιτικών κομμάτων, εκτός του κόμματος των Αληθινών Φινλανδών, συμφώνησαν ότι ο Χάλα-άχο θα πρέπει να παραιτηθεί από τη θέση του προέδρου της κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη μετανάστευση και την κρατική ασφάλεια.

Ο ίδιος συμφώνησε να παραιτηθεί από τη θέση αυτή, όχι όμως και από βουλευτής. «Αν και θεωρώ την επίθεση εναντίον μου παράλογη (…) δεν θέλω να δώσω συνέχεια χωρίς λόγο στο τσίρκο που έχουν στήσει άλλοι», ανέφερε ο Χάλα-άχο στον ιστότοπο του κόμματός του.

Το κόμμα των Αληθινών Φινλανδών κατάφερε να αναδειχθεί μετά τις περσινές εκλογές σε κύρια δύναμη της αντιπολίτευσης, καθώς επικεντρώθηκε στις επικρίσεις για τα σχέδια οικονομικής διάσωσης της Ευρώπης.

Ο Χάλα-άχο δεν είναι ο πρώτος βουλευτής του κόμματος που εμπλέκεται σε μια παρόμοια υπόθεση. Στον βουλευτή Τζέιμς Χιρβισάαρι έχει επιβληθεί πρόστιμο για υποκίνηση εθνικιστικού και ρατσιστικού μίσους μετά τις δηλώσεις του ότι οι μουσουλμάνοι έφεραν τη βία στη Φινλανδία.

Ένας άλλος βουλευτής, ο Τέβο Χακαράινεν, τιμωρήθηκε πέρυσι επειδή χρησιμοποίησε μια προσβλητική λέξη για τους μαύρους και επειδή ανέβασε ένα βίντεο στο Διαδίκτυο στο οποίο προέβαινε σε μια κοροϊδευτική μίμηση της προσευχής των μουσουλμάνων.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Helsingin Sanomat την 1ηΙουνίου, η δημοτικότητα των Αληθινών Φινλανδών έχει μειωθεί στο 14,5% από 19,1% στις βουλευτικές εκλογές του 2011.