Ισχυρές είναι οι πιέσεις που ασκούνται στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις από τις ΗΠΑ, για να αναλάβουν δράση κατά της κρίσης, εν όψει και της Συνόδου Κορυφής της G-20 την ερχόμενη εβδομάδα στο Μεξικό.

Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε την Τετάρτη στο Reuters πως δεν αναμένει να ανακοινώσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες κάποια σημαντική πρόοδο σε ό,τι αφορά τα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης στην ΕΕ κατά τη διάρκεια της Συνόδου της G-20 στο Μεξικό, στις 18-19 Ιουνίου.

Η ίδια πηγή τόνισε πως οι ΗΠΑ πιέζουν τους Ευρωπαίους ηγέτες να επιδείξουν μεγαλύτερη σαφήνεια αναφορικά με αυτά τα μέτρα πριν τη διεξαγωγή της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στα τέλη Ιουνίου.

Ο ίδιος αξιωματούχος πρόσθεσε πως δεν αναμένει μία ταχεία απόφαση για την συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη αμέσως μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου.

Όποιος κερδίσει θα πρέπει να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας και να διαπραγματευθεί με τους Ευρωπαίους εταίρους, είπε και πρόσθεσε πως όλοι θα πρέπει να ανησυχούν για πιθανή μετάδοση της κρίσης και την πιθανότητα εμφάνισης ενός τραπεζικού «πανικού» (bank run).

Πάντως, ο Αμερικανικός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ δήλωσε την Τετάρτη, σε ομιλία του στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, ότι η λύση στην ευρωπαϊκή οικονομική κρίση δεν σχετίζεται μόνο με τη Γερμανία και ότι είναι άδικο να κατηγορεί κανείς το Βερολίνο για τις διαφωνίες και τον τρόπο που χειρίζεται τα προβλήματα.

«Είναι λίγο άδικο να βλέπουμε τη Γερμανία ως τη μόνη αιτία στο πρόβλημα», είπε, καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες συζητούν το ρόλο της λιτότητας απέναντι στην ανάπτυξη.

Ο ίδιος ανέφερε ακόμη πως η Ευρώπη αποφάσισε ότι είναι προς το συμφέρον της να διατηρήσει το κοινό της νόμισμα και παρόλο που μπορεί να υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με τις στρατηγικές, οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να προχωρήσουν.

«Δεν πρόκειται μόνο για τη Γερμανία, απαιτεί (σ.σ. η κατάσταση) από όλες τις χώρες να είναι σε θέση να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση» ανέφερε ο Τίμοθι Γκάιτνερ.


in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters