Σε 479 δισεκατομμύρια ευρώ υπολογίζει ότι ανέρχεται η βοήθεια προς την Ελλάδα που έχει ήδη δοθεί ή για την οποία έχουν αναληφθεί δεσμεύσεις όπως αναφέρει σε άρθρο του στην εφημερίδα New York Times o Χανς Βέρνερ Ζιν, πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Μελετών Ifo και διευθυντής του Κέντρου Οικονομικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Μονάχου.

Στο ποσό αυτό, όπως σημειώνουν "Τα Νέα", περιλαμβάνει τις δανειακές συμβάσεις, τη χορήγηση ρευστότητας και τις αγορές ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς και το κούρεμα του χρέους.

Σημειώνεται ότι οι δύο δανειακές συμβάσεις είναι συνολικού ύψους 240 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η ρευστότητα που έχει χορηγήσει η ΕΚΤ (με μορφή δανείων) στην Ελλάδα, υπολογίζεται, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, σε 125 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ έχει αγοράσει και ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου 40 δισεκατομμύρια ευρώ.

Επιχειρώντας να απαντήσει στην έκκληση του Αμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα να βοηθήσει η Γερμανία περισσότερο την Ευρωζώνη και την Ελλάδα, ο Χανς Βέρνερ Ζιν συγκρίνει τη βοήθεια αυτή με το Σχέδιο Μάρσαλ.

Συγκεκριμένα, υποστηρίζει ότι το Σχέδιο Μάρσαλ αντιστοιχούσε στο 2% του ΑΕΠ της Γερμανίας συνολικά.

Επομένως, αν η Ελλάδα είχε επωφεληθεί με αντίστοιχο τρόπο τώρα, η βοήθεια που θα έπαιρνε θα περιοριζόταν σε 5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Αντίθετα, αναφέρει, η Ελλάδα έχει πάρει 115 σχέδια Μάρσαλ, εκ των οποίων τα 29 μόνο από τη Γερμανία. "Γιατί, κύριε Ομπάμα, δεν είναι αυτό αρκετό;", διερωτάται.

Ο Γερμανός οικονομολόγος παραλείπει ωστόσο να αναφέρει ότι τα σχέδια Μάρσαλ δεν ήταν δάνεια αλλά κυρίως δωρεάν βοήθεια, κάτι που έχει μεγάλη διαφορά.

Αναφέρει ακόμα ότι οι "μη ανταγωνιστικές", όπως τις χαρακτηρίζει, χώρες του ευρωπαϊκού Νότου έχουν πάρει βοήθεια 2,19 τρισεκατομμυρίων ευρώ από τα Ευρωπαϊκά ταμεία διάσωσης, το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Εκτός από την Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε προχθές η εφημερίδα Financial Times, τα πακέτα για την Ισπανία είναι 100 δισεκατομμύρια ευρώ, για την Πορτογαλία 78 δισεκατομμύρια ευρώ και για την Ιρλανδία 67,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

news247.gr