Ο επιτυχημένος ελληνικός μαθητικός διαγωνισμός κινηματογράφου της Μελβούρνης, πραγματοποιείται φέτος για πρώτη φορά σε παναυστραλιανή βάση, για όλους τους μαθητές και φοιτητές που διδάσκονται την ελληνική γλώσσα και πολιτισμό.

Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί τον Οκτώβριο στη Μελβούρνη στα πλαίσια του Ελληνικού Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αυστραλίας και συνδιοργανώνεται με το Γραφείο Συντονιστή Εκπαίδευσης Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας καθώς και το Πολιτειακό Υπουργείο Παιδείας της Βικτώριας.

Στο διαγωνισμό συμμετέχουν σχολικές τάξεις, ομάδες μαθητών ή ατομικά μαθητές, από όλες τις πολιτείες της Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας, που διδάσκονται τη νεοελληνική γλώσσα και πολιτισμό. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να διαγωνιστούν σε ταινίες μικρού μήκους που θα γυριστούν με την καθοδήγηση ενός επιβλέποντα εκπαιδευτικού.

Το κεντρικό θέμα του διαγωνισμού είναι «Διαδρομές Ελληνικότητας» και μπορεί να αναφέρεται σε μια φυσική διαδρομή στο χρόνο και στο χώρο, σε ένα ταξίδι συναισθημάτων και φαντασίας ή και στα δύο. Για παράδειγμα, ταξίδια που αναφέρονται στην παροικιακή, θρησκευτική, πολιτισμική, μεταναστευτική, κοινωνική, οικογενειακή και σχολική ζωή και εμπνέουν ελληνικότητα. Επίσης γαστρονομικά ταξίδια στις γεύσεις της ελληνικής κουζίνας ή ακόμη μουσικές ή και χορευτικές διαδρομές. Κάθε περίπτωση ταξιδιού, είναι απαραίτητο να σχετίζεται με την Ελλάδα, και να ενσαρκώνει την ελληνοαυστραλιανή εμπειρία με την οπτική της πρώτης, δεύτερης ή τρίτης γενιάς.

Η συμμετοχή μπορεί να είναι μια σύντομη ιστορία, ντοκιμαντέρ ή κινούμενα σχέδια. Η διάρκεια της ταινίας, που θα είναι στα ελληνικά, δεν πρέπει να υπερβαίνει τα τέσσερα λεπτά.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook