Με ημερομηνία 6 Ιουνίου, υπεγράφη η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τις προσλήψεις εποχικού προσωπικού για το φετινό πρόγραμμα δακοκτονίας.

Πέραν της τεράστιας χρονικής καθυστέρησης, όπως εμμέσως ομολογείται στην απόφαση, η περικοπή σχεδόν κατά 50% των προσλήψεων δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά για το εάν θα εφαρμοστεί σωστά η δακοκτονία, ειδικά φέτος που τα ελαιόδενδρα είναι «γεμάτα» και αναμένεται αύξηση της παραγωγής.

Ειδικότερα, όπως αναγράφεται στην απόφαση, σε ολόκληρη την χώρα, θα προσληφθούν 75 γεωπόνοι ΑΕΙ ή ΤΕΙ ως τομεάρχες δακοκτονίας και για χρονικό διάστημα 4,5 μηνών.

Επίσης θα προσληφθούν 1.425 εργατοτεχνίτες « έως 42 ημερομίσθια ανά άτομο για χρονικό διάστημα 6,5 μηνών».

Να σημειωθεί πως για το πρόγραμμα δακοκτονίας του 2011 είχαν προσληφθεί 151 γεωπόνοι και 2.014 εργατοτεχνίτες.

Παράλληλα στην απόφαση αναφέρονται και τα εξής :

«Το γεγονός ότι έχει ολοκληρωθεί η καρπόδεση των ελαιώνων σε όλες τις ελαιοκομικές περιοχές της χώρας (7 εκατ. στρέμματα περίπου) εκτιμάται ότι στις περισσότερες περιοχές η εφαρμογή των πρώτων ψεκασμών θα απαιτηθεί να υλοποιηθεί 10 – 15 Ιουνίου 2012. Κατά συνέπεια πριν από αυτή την ημερομηνία θα πρέπει να αναρτηθούν παγίδες για τον έλεγχο του δακοπληθυσμού. Για το λόγο αυτό απαιτείται η άμεση έγκριση πρόσληψη του προσωπικού για την υλοποίηση του προγράμματος δακοκτονίας ώστε να αποφευχθεί η καταστροφή της ελαιοπαραγωγής της χώρας που θα πλήξει το ήδη μειωμένο εισόδημα των ελαιοπαραγωγών.

Α π ο φ α σ ί ζ ο υ μ ε

1. Ορίζουμε ότι οι κατωτέρω περιγραφόμενες ανάγκες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι εποχικές κατά την έννοια του άρθρου 21 του Ν. 2190/1994, όπως ισχύει
Πρόγραμμα δακοκτονίας : Αλλαγή των παγίδων, πορεία του δακοπληθυσμού, εφαρμογή των ψεκασμών.

Επιπλέον, επεξεργασία των στοιχείων του δακοπληθυσμού, της δακοπροσβολής των ψεκασμών, των επιπτώσεων των ψεκασμών στο οικοσύστημα. Παραλαβή, διαχείριση, αποστολή των υλικών δακοκτονίας στις Περιφερειακές Ενότητες – Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Ελαιοκομικών Νομών και λογιστική παρακολούθηση αυτών, καταγραφή των υλικών και διανομή των υλικών στα ψεκαστικά συνεργεία.\”

Με απλά λόγια στις 6 Ιουνίου οι υπουργοί αποφασίζουν για προσλήψεις τονίζοντας ότι μετά από μια εβδομάδα (10-15/6) θα πρέπει να γίνουν οι πρώτοι ψεκασμοί και ενώ γνωρίζουν πως η διαδικασία των προσλήψεων απαιτεί περίπου έναν μήνα !!!

Να σημειωθεί πως νέες αναταράξεις αναμένονται όταν δημοσιευθεί η προκήρυξη για τις προσλήψεις με την κατανομή των 75 εποχικών γεωπόνων και των 1.425 εργατοτεχνικών σε ολόκληρη την χώρα.

Δείτε εδώ ολόκληρη την απόφαση των υπουργών Διοικητικής Μετ/σης, Εσωτερικών και Ανάπτυξης.

Ναπολέων Σαραντίδης
[email protected]

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook