Η NASA έδωσε στη δημοσιότητα μια εντυπωσιακή φωτογραφία δύο γαλαξιών που φαίνεται ότι έχουν συγκρουστεί και βρίσκονται στην διαδικασία συγχώνευσης. Στην πραγματικότητα οι δύο γαλαξίες βρίσκονται δεκάδες εκατομμύρια έτη φωτός μακριά ο ένας από τον άλλο και η εικόνα τους όπως την κατέγραψε το διαστημικό τηλεσκόπιο είναι σύμφωνα με τους ειδικούς αποτέλεσμα μιας κοσμικής οφθαλμαπάτης.

Το φαινόμενο

Οι δύο γαλαξίες NGC 3314A και NGC 3314Β βρίσκονται στον αστερισμό της Υδρας σε απόσταση 117-140 εκατομμυρίων ετών φωτός από εμάς. Σύμφωνα με τους ειδικούς αν και οι δύο γαλαξίες είναι πολύ απομακρυσμένοι ο ένας από τον άλλο και επιπλέον δεν βρίσκονται σε τροχιά προσέγγισης εξαιτίας ενός ένα «οπτικού τρικ» μοιάζουν να έχουν συγκρουστεί.

Οι επιστήμονες μελετούν τους δύο γαλαξίες για να μάθουν περισσότερα για το φαινόμενο της βαρυτικής μικροσκοπίας. Η συγκεκριμένη μέθοδος δημιουργεί ένα είδωλο του αντικειμένου που βρίσκεται σε παρατήρηση (άστρου, πλανήτη, γαλαξία) μεγεθύνοντας το φως του μέσω της βαρύτητας. Η συγκεκριμένη μέθοδος επιτρέπει την παρατήρηση των κοσμικών σωμάτων σε μεγαλύτερες αποστάσεις.

Η NASA έδωσε στη δημοσιότητα αυτή τη καλλιτεχνική απεικόνιση η οποία δείχνει το πώς θα μοιάζει ο ουρανός όταν η Ανδρομέδα συγκρουστεί με τον γαλαξία μας εξέλιξη που οι επιστήμονες εκτιμούν ότι θα συμβεί σε περίπου 4 δισ. έτη

tovimascience.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook