Είναι προφανές ότι η οικονομική κρίση που διέρχεται η Ελλάδα,  δοκιμάζει τις αντοχές βασικών τομέων της οικονομίας και ιδιαιτέρως του λιανικού εμπορίου, δεδομένων των τελευταίων, απογοητευτικών για τον κλάδο, στοιχείων της ΕΛ.ΣΤΑΤ, για το πρώτο τρίμηνο του 2012.

Οι πιέσεις στον κλάδο είναι ασφυκτικές, γεγονός που επιβεβαιώνεται από τον αριθμό των απασχολούμενων στο λιανικό εμπόριο της χώρας, που «υπέστη» νέα μείωση κατά 10%.

Οι εργαζόμενοι μειώνονται  μέρα με τη μέρα και αυτό αντικατοπτρίζεται στα αρνητικά ρεκόρ των ποσοστών ανεργίας ανά τρίμηνο, που παρουσιάζει η ΕΛ.ΣΤΑΤ.

Η ανεργία λαμβάνει διαστάσεις κοινωνικής μάστιγας, καθώς στα τελευταία στοιχεία  καταγράφεται το μικρότερο ποσοστό εργαζόμενων τα τελευταία εφτά χρόνια (91,3%).

Η πτώση της κατανάλωσης, αποτυπώνεται ακόμη και στα καταστήματα διατροφής, που παρουσιάζουν μείωση κατά 7,9%, ενώ ο δείκτης της ομάδας καταστημάτων ειδών εκτός διατροφής και καυσίμων υποχώρησε κατά 11,4%.

Ο ίδιος δείκτης, το α΄ τρίμηνο 2012 συγκριτικά με τον αντίστοιχο δείκτη του δ΄ τριμήνου 2011, παρουσίασε μείωση 1,9%.

Ο δείκτης της ομάδας καταστημάτων ειδών διατροφής μειώθηκε κατά 0,3%, ενώ ο δείκτης της ομάδας καταστημάτων ειδών εκτός διατροφής και καυσίμων παρουσίασε μείωση 3,3%.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook