Ο οίκος αξιολόγησης Moody\’s υποβάθμισε σήμερα έντεκα ευρωπαϊκές τράπεζες με το σκεπτικό ότι έχει επιδεινωθεί η πιστοληπτική ικανότητα ορισμένων χωρών της ζώνης του ευρώ.

Πρόκειται για πέντε ολλανδικές τράπεζες -ανάμεσά τους τις ING και ABN Amro- τρεις γαλλικές, μία από το Βέλγιο, μία από την Ιταλία και άλλη μία από το Λουξεμβούργο.

Οι γαλλικές τράπεζες Natixis, Credit Foncier de France και Banque Palatine (όλες θυγατρικές του ομίλου BPCE) υποβαθμίστηκαν κατά μία ή δύο μονάδες, πέφτοντας στη βαθμίδα Α2, στο πλαίσιο μιας «ευρύτερης επισκόπησης των ευρωπαϊκών τραπεζών» σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Στην ίδια κατηγορία έπεσαν και οι δύο τράπεζες από το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο ενώ η ιταλική UniCredit Leasing υποβαθμίστηκε από το Α3 στο Baa2.

Η αναθεώρηση της βαθμολογίας των τραπεζών είχε ξεκινήσει τον Φεβρουάριο εξαιτίας του «δύσκολου περιβάλλοντος λειτουργίας στην Ευρώπη λόγω της παρατεταμένης κρίσης στη ζώνη του ευρώ», όπως αναφέρει ο οίκος.

Οι ολλανδικές τράπεζες, εκτιμά η Moody\’s, θα αντιμετωπίσουν «δύσκολες συνθήκες καθ\’ όλο το 2012 και πιθανότατα και στη συνέχεια». Οι τράπεζες Rabobank, ING, ABN Amro και LeasePlan υποβαθμίστηκαν κατά δύο μονάδες ενώ η SNS Bank κατά μία. Επιπλέον, η αξιολόγηση της ING τέθηκε υπό «αρνητική παρακολούθηση» ενώ οι υπόλοιπες τέσσερις θεωρούνται «σταθερές».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook