Δύσκολη αλλά όχι καταστροφική είναι η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, σύμφωνα με ανακοίνωση της Οικονομικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, που επισκέφθηκε σήμερα το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ), ενώ κατηγορεί και την τρόικα για παράτυπη παρακράτηση του ενός δισ. ευρώ από τη δόση του Μαΐου προς την Ελλάδα.

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησαν αναλυτικά στοιχεία σχετικά με τα τρέχοντα δημοσιονομικά δεδομένα, τα έσοδα και τις υποχρεώσεις του Δημοσίου για το επόμενο κρίσιμο τρίμηνο, καθώς και για τις τάσεις διαμόρφωσης των μεσο-μακροπρόθεσμων δημοσιονομικών στοιχείων.

Από την ενημέρωση, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα:

α. Ότι η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας είναι σαφώς δύσκολη, αλλά όχι καταστροφική, όπως υποστηρίζουν τα παπαγαλάκια της μνημονιακής οικονομικής τρομοκρατίας.

β. Ότι για τη δύσκολη αυτή κατάσταση ευθύνονται σαφώς οι μνημονιακές πολιτικές των δύο τελευταίων χρόνων.

γ. Ότι το 1 δισ. ευρώ που παρακράτησε η τρόικα από τη δόση του Μαΐου δεν θα πήγαινε για την κάλυψη τρεχουσών δαπανών του προϋπολογισμού, καθώς το ελληνικό Δημόσιο έχει αναλάβει την υποχρέωση να καταθέσει στο νέο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) μέχρι τα τέλη Ιουνίου, ποσό ίδιου ύψους (900 εκατ. ευρώ). «Αυτό τον αναπόφευκτο "συμψηφισμό", τον οποίο η τρόικα απλώς παράτυπα "προεξόφλησε", μας παρουσίαζαν οι μνημονιακές δυνάμεις σαν απόδειξη των "δεινών" που μας περιμένουν αν ο ΣΥΡΙΖΑ ακυρώσει το μνημόνιο» αναφέρει η ανακοίνωση.

δ. Ότι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ο «πνεύμονας» αυτός του υπουργείου Οικονομικών, έχει άμεση ανάγκη σύγχρονου οργανογράμματος, διαρθρωτικών αλλαγών στη λειτουργία του και ενίσχυσης των υπηρεσιών του, ώστε να επιτελέσει αποτελεσματικά το ρόλο του.

 

in.gr