Με κάθε τρόπο επιχειρεί η Κύπρος να αποφύγει την ένταξή της στο μηχανισμό στήριξης αναζητώντας δάνειο από τη Μόσχα. Τα χρονικά περιθώρια αρχίζουν να στενεύουν επικίνδυνα και έως το μεσημέρι της Παρασκευής δεν φάνηκε κάτι στον ορίζοντα που να οριστικοποιεί το ρωσικό deal που θα δώσει ανάσα στην εξασφάλιση του δανείου.

Αντιθέτως, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας δεν έχει λάβει αίτημα από την κυπριακή κυβέρνηση για την παροχή οικονομικής στήριξης. Αυτό το ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της ρωσικής κυβέρνησης.

Αν και στη Λευκωσία κυβερνητικές πηγές επιμένουν ότι οι συζητήσεις με τους Ρώσους γίνονται σε άλλο επίπεδο, γράφει tovima.gr, οικονομικοί παράγοντες δεν αποκλείουν ότι εάν τελικά εγκριθεί το ρωσικό δάνειο, ύψους 5 δισ. ευρώ (με ευνοϊκό επιτόκιο 4,5%), τότε δεν φτάνει για την οικονομία της Κύπρου και θα απαιτηθεί και η ένταξή της στον μηχανισμό στήριξης. Τα επόμενα 24ωρα πάντως θεωρούνται εξαιρετικά κρίσιμα για τη Λευκωσία και πολλά θα κριθούν και από το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών.

Την Παρασκευή άρχισε η προσπάθεια της Λαϊκής Τράπεζας (πρώην Marfin) η οποία αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα λόγω της έκθεσής της στα ελληνικά ομόλογα, για άντληση 1,8 δισ. ευρώ. Η προσπάθεια γίνεται μέσω της έναρξης στο χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, της διαπραγμάτευσης 1,61 δισ. Δικαιωμάτων Προτίμησης (Nil-Paid Rights) της Τράπεζας. Την Παρασκευή άρχισε και η περίοδος υποβολής αιτήσεων άσκησης των Δικαιωμάτων Προτίμησης και ανταλλαγής Επιλέξιμων Αξιογράφων.

fpress.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook