Με δεδομένη την αδυναμία των δύο πρώτων δημοσκοπικά κομμάτων να σχηματίσουν αυτοδύναμη κυβέρνηση, φαντάζει μονόδρομος το να οδηγηθούμε σε συνεργασίες, μέσω της διαδικασίας των διερευνητικών εντολών.

Όπως αναφέρει στο κύριο θέμα του «Έθνος της Κυριακής», μπορεί όλες οι πολιτικές πλευρές να διαβεβαιώνουν ότι η 18η Ιουνίου θα βρει τη χώρα με νέα κυβέρνηση, της οποίας βέβαια το έργο θα είναι το δυσκολότερο που είχε να διαχειριστεί ποτέ κυβέρνηση τουλάχιστον από τη μεταπολίτευση, ωστόσο τα ποσοστά και οι διαφορές των κομμάτων είναι που θα καθορίσουν το... εύκολο ή το... δύσκολο της επόμενης μέρας.

Τα επικρατέστερα σενάρια, με βάση τις δημοσκοπήσεις που έγιναν μέχρι την περασμένη Παρασκευή, είναι τα εξής:

1) Κυβέρνηση με 184 έδρες
Μπορεί να σχηματιστεί με συνεργασία του πρώτου, του 3ου, του 4ου και του 8ου κόμματος, τα οποία μπορεί να συγκεντρώνουν το 515 των ψήφων.

2) Κυβέρνηση με 180 έδρες
Σε αυτή την περίπτωση θα σχηματιστεί κυβέρνηση με το πρώτο , το τρίτο και το τέταρτο κόμμα που θα συγκεντρώνουν το 49,3%.

3) Κυβέρνηση με 154 έδρες
Αντίστοιχα, στην περίπτωση του τρίτου σεναρίου σχηματίζεται κυβέρνηση υπό όρους από το 1ο και το 4ο κόμμα που θα αντιπροσωπεύουν το 39% του εκλογικού Σώματος.

4) Κυβέρνηση με 187 έδρες
Στην τέταρτη εκδοχή, σχηματίζεται κυβέρνηση που μπορεί να έχει τη στήριξη 187 βουλευτών (1ο, 30, 40 και 8ο κόμμα), ας υποτεθεί ότι αυτά θα λάβουν το 52,1% των ψήφων

newsbeast.gr