Αντισυνταγματικό κρίθηκε από το Β΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας το μέτρο της έκτακτης εισφοράς, το οποίο είχε επιβληθεί επί Νέας Δημοκρατίας σε εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους σε μια προσπάθεια να αυξηθούν τα κρατικά έσοδα. Ωστόσο, το όλο ζήτημα παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου για οριστική κρίση.

Η απόφαση του Β΄ Τμήματος του ΣτΕ ελήφθη κατά πλειοψηφία (5-2) και σύμφωνα με τους δικαστές που πλειοψήφησαν η ρύθμιση του άρθρου 18 του Ν. 3758/2009 για την έκτακτη εισφορά – η οποία υπολογίσθηκε επί των εισοδημάτων που είχαν αποκτηθεί πριν την 1.1.2008 -είναι αντίθετη στο άρθρο 78 του Συντάγματος με το οποίο «απαγορεύεται απολύτως η αναδρομική φορολόγηση πέραν του «οικονομικού έτους» του προηγούμενου της επιβολής του φόρου».

Αντίθετα, οι δικαστές που μειοψήφησαν είχαν την άποψη ότι «το άρθρο 78, που απαγορεύει την αναδρομική επιβολή φόρου ή άλλου οικονομικού βάρους» δεν αποκλείει σε «έκτακτες συνθήκες» την αναδρομική επιβολή έκτακτης εισφοράς στους πλουσιότερους πολίτες.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι με παλιές αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ (1979/1981 και 1986) είχαν κριθεί συνταγματικές νομοθετικές διατάξεις περί επιβολής έκτακτων εισφορών.

Στις αποφάσεις αυτές, κάνουν μάλιστα αναφορά οι δικαστές του Β΄ Τμήματος που τώρα έκριναν αντισυνταγματική την έκτακτη εισφορά. Σημειώνουν ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι δεσμευτικές για τους ίδιους και τις χαρακτηρίζουν μάλιστα «παρωχημένες».

Τον τελικό λόγο έχει πλέον η Ολομέλεια του ΣτΕ.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook