Η κυβέρνηση της Βολιβίας κινητοποίησε 1.600 στρατιώτες και αστυνομικούς χθες για να αποτρέψει το ενδεχόμενο να ξεσπάσουν αιματηρές νέες συγκρούσεις ανάμεσα σε αντίπαλες ομάδες εργαζόμενων που διεκδικούν το δικαίωμα εκμετάλλευσης ενός μεταλλωρυχείου που ανήκει στο κράτος και ως πρόσφατα λειτουργούσε υπό την διεύθυνση της ελβετικής εταιρείας Glencore.

Τουλάχιστον 18 άνθρωποι τραυματίστηκαν σε πολύωρες συγκρούσεις ανάμεσα σε εργαζόμενους στο ορυχείο Κολκίρι, στις οποίες χρησιμοποιήθηκε και δυναμίτης, περίπου 200 χλμ. νότια της πρωτεύουσας Λα Πας.

«Περίπου 1.000 αστυνομικοί θα πάνε στο Κολκίρι και ο στρατός θα κινητοποιήσει περίπου 600 στρατιώτες για να αποκαταστήσει την ηρεμία» στην περιοχή, δήλωσε στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο βολιβιανός υπουργός Εσωτερικών Κάρλος Ρομέρο.

Οι εργασίες στο μεταλλωρυχείο έχουν ουσιαστικά διακοπεί τις τελευταίες εβδομάδες καθώς ανεξάρτητες ομάδες μεταλλωρύχων, που αναζητούσαν νέες περιοχές για να δουλέψουν, διεκδίκησαν τον έλεγχο σε κοιτάσματα.

Σύμφωνα με ΜΜΕ, οι συγκρούσεις ξέσπασαν όταν εργαζόμενοι σε μια θυγατρική της Glencore και κάτοικοι προσπάθησαν να ανακτήσουν τον έλεγχο του μεταλλείου δια της βίας. Η κατάσταση ήταν ήρεμη αργά χθες.

Σε μια παρόμοια διένεξη για τον έλεγχο ενός κρατικού μεταλλωρυχείου κασσίτερου στο Ουανούνι πριν από έξι χρόνια είχαν ξεσπάσει συγκρούσεις στις οποίες είχαν βρει το θάνατο 17 άνθρωποι και η κυβέρνηση του αριστερού προέδρου Έβο Μοράλες προσπαθεί να αποφύγει μια ενδεχόμενη αιματοχυσία στο Κολκίρι. Η κυβέρνησή του προσπαθεί να διαμεσολαβήσει για την εξεύρεση λύσης, αλλά οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν καρποφορήσει μέχρι στιγμής.

Το πρόβλημα «δεν θα επιλυθεί λέγοντας \”όχι\” στην μία πλευρά κι ευνοώντας την άλλη», είπε ο Ρομέρο, που διέψευσε πληροφορίες κατά τις οποίες υπήρξε ένας νεκρός στα επεισόδια.

Οι μεταλλωρύχοι της θυγατρικής της Glencore κάλεσαν την κρατική εταιρία Comibol να «εθνικοποιήσει» το μεταλλείο, ή να αναλάβει τον έλεγχο της καθημερινής του λειτουργίας. Από την άλλη πλευρά, τα μέλη των ανεξάρτητων ομάδων μεταλλωρύχων θέλουν να τους παραχωρηθεί πρόσβαση σε περισσότερα τμήματα του μεταλλείου.

Από το Κολκίρι εξορύχτηκαν περίπου 2.000 τόννοι μεταλλεύματος το 2011, σύμφωνα με στοιχεία της Comibol. Η Glencore εκμεταλλεύεται τα μεταλλεία Μπολίβαρ, Κολκίρι και Πόρκο στην Βολιβία, συμμετέχοντας σε κοινοπραξίες με την Comibol. Η εταιρεία έχει δεσμευτεί να επενδύσει 100 εκατ. δολάρια σε μια περίοδο πέντε ετών στη χώρα.

real.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook