Νέα παρέμβαση, μία ημέρα πριν τις πλέον κρίσιμες εκλογές των τελευταίων δεκαετιών, έκανε το Σάββατο η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, μιλώντας στο συνέδριο του κόμματος της (Χριστιανοδημοκράτες), στο κρατίδιο της Έσσης.

Η Γερμανίδα καγκελάριος απέκλεισε το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης του ΝΜνημονίου, τονίζοντας πως οι συμφωνίες με τους δανειστές πρέπει να τηρηθούν.

«Είναι πολύ σημαντικό στις αυριανές εκλογές στην Ελλάδα το αποτέλεσμα να είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης που θα δηλώσει ότι θα τηρήσει τις συμφωνίες. Η τήρηση των συμφωνιών είναι η μόνη βάση για να αναπτυχθεί η Ευρώπη» τόνισε.

«Δεν μπορεί -και αυτό είναι το διακύβευμα των εκλογών», συνέχισε, «αυτοί που δεν τηρούν τις συμφωνίες να κρατούν ομήρους όλους τους υπόλοιπους».

«Εκπληρώνοντας τις δεσμεύσεις της η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη», δήλωσε.

Ο Βόλφγκανγκ Μπόσμπασχ, πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών Υποθέσεων στη γερμανική Κάτω βουλή και στενός συνεργάτης της Μέρκελ, είπε, σε συνέντευξή του στην Frankfurter Allgemeine Zeitung που θα δημοσιευτεί την Κυριακή, ότι «αν η ριζοσπαστική αριστερά επιμείνει να δηλώνει ότι εύχεται να έχει τις βοήθειες από τα άλλα κράτη της Ευρωζώνης στο ακέραιο, αλλά δεν θέλει να συνεισφέρει τα ανταλλάγματα, τότε θα είναι θέμα χρόνου πριν η Ελλάδα να φύγει από το ευρώ».

Γιούνκερ: Προσοχή

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και οι δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, καθώς στην Ευρώπη κορυφώνεται η αγωνία για το αποτέλεσμα που θα βγάλει η κάλπη στις 17 Ιουνίου.

Σε συνέντευξη στην αυστριακή εφημερίδα Kurier, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προειδοποιεί μάλιστα ότι «εάν κερδίσει αυτές τις (βουλευτικές) εκλογές η ριζοσπαστική αριστερά, κάτι που δεν αποκλείεται, τότε θα είναι απρόβλεπτες οι επιπτώσεις αυτής της νίκης για την ευρωπαϊκή νομισματική ένωση».

«Εμείς ως Eurogroup θα πρέπει να μιλήσουμε με κάθε ελληνική κυβέρνηση. Μόνον να προειδοποιήσω τον καθένα μπορώ, να μην εγκαταλείψει την Ευρωζώνη, επειδή τότε θα τεθεί σε κίνδυνο η εσωτερική συνοχή της» επισημαίνει.

Προβλέπει, επίσης, ότι στην περίπτωση που η Ελλάδα φύγει από την ζώνη του ευρώ τότε για τη χώρα θα προκύψουν οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις, αλλά και ζημιά για όλη τη νομισματική ένωση της Ευρώπης. «Αυτά θα πρέπει να αποφευχθούν. Αυτά θα στείλουν ένα σήμα καταστροφής. Πρέπει να το γνωρίζουν οι Έλληνες» λέει.

«Τρίτες εκλογές δεν θα είναι η λύση» υπογραμμίζει σε άλλο σημείο της συνέντευξης, αναφέροντας ότι το Eurogroup περιμένει να διαβουλευθεί για το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που έχει προτείνει με τη νέα ελληνική κυβέρνηση, που θα προέλθει απ\’ τις εκλογές της Κυριακής.

Τέλος, επισημαίνει πως το βράδυ των εκλογών θα βρίσκεται σε ανοιχτή τηλεφωνική επικοινωνία τόσο με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι όσο και με τον Επίτροπο για τις Οικονομικές και Νομισματικές υποθέσεις, Όλι Ρεν.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, εξέφρασε, στη διάρκεια ομιλίας που εκφώνησε στο Σεν Σεμπαστιάν στη χώρα των Βάσκων ότι, η Ελλάδα «εκπληρώνοντας τις διεσμεύσεις της θα παραμείνει στην ευρωζώνη».

«Θέλουμε (οι Ισπανοί) μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ενοποίηση» και προσέθεσε:

«Η Ευρώπη πρέπει να στηρίξει την Ελλάδα και η Ελλάδα θα πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στην Ευρώπη. Η Ευρώπη, θα πρέπει να δείξει στο εξωτερικό ότι, το ευρώ είναι ένα μη-αναστρέψιμο πρόγραμμα, αλλά και να μην δημιουργεί αμφιβολίες περί αυτού».

in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook