Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν το Σάββατο στους δρόμους της Λισσαβόνας ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της CGTP, της κυριότερης συνομοσπονδίας συνδικάτων της Πορτογαλίας, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν κατά της πολιτικής της λιτότητας που ακολουθεί η κεντροδεξιά κυβέρνηση υπό την αιγίδα της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Τα συνδικάτα ανέμεναν μία μεγαλύτερη συμμετοχή σε σχέση με τη διαδήλωση του περασμένου Σαββάτου στο Πόρτο, τη μεγάλη πόλη στο βορρά της χώρας, η οποία συγκέντρωσε κάπου 30.000 ανθρώπους, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ιδίων.

"Αν η κυβέρνηση συνεχίσει αυτό το δρόμο, η Πορτογαλία θα βουλιάξει", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ζοάου Κρουζ, ένας 43χρονος εργαζόμενους στους σιδηροδρόμους που έχασε φέτος δύο μηνιαίους μισθούς των 1.000 ευρώ εξαιτίας των μέτρων ανόρθωσης του προϋπολογισμού. "Αυτή η κρίση στην Ευρώπη δεν ωφελεί παρά τη Γερμανία, ενώ χώρες όπως η δική μας εγκαταλείπονται στην τύχη τους", δήλωσε η Σουζάνα Λεάλ, εργάτρια κλωστοϋφαντουργίας η οποία ήρθε από την επαρχία.

Καλώντας την κινητοποίηση "κατά της εκμετάλλευσης και της πτώχευσης", η CGTP εκφράζει την αντίθεσή της κυρίως στη μεταρρύθμιση του κώδικα εργασίας που υιοθετήθηκε στις αρχές Μαΐου από το Κοινοβούλιο, διευκόλυνε τις απολύσεις και αύξησε τις ώρες εργασίας και στη συνέχεια περιόρισε τις ημέρες αδείας και τις εορτάσιμες ημέρες.

Προβλεπόμενη από το σχέδιο λιτότητας και μεταρρυθμίσεων που απαιτήθηκε από την Πορτογαλία σε αντάλλαγμα για ένα δάνειο 78 δισ. ευρώ που δόθηκε το Μάιο του 2011 από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η μεταρρύθμιση αυτή έλαβε την συγκατάθεση της UGT, της δεύτερης μεγαλύτερης ομοσπονδίας εργατικών συνδικάτων και ιστορικά πιο μετριοπαθούς, προκαλώντας τη διαίρεση του πορτογαλικού συνδικαλιστικού κινήματος.

Ενώ η χώρα αναμένεται να γνωρίσει φέτος ύφεση 3% του ΑΕΠ, με ποσοστό ανεργίας-ρεκόρ στο 15,5%, η αμφισβήτηση των μέτρων λιτότητας δεν έφθασε στην Πορτογαλία το ίδιο εύρος με την Ελλάδα και την Ισπανία. Στο Κοινοβούλιο, το Κομμουνιστικό Κόμμα ανακοίνωσε την Παρασκευή (χθες) την πρόθεσή του να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Πέδρου Πάσους Κουέλιου, την πρώτη αφότου ανέλαβε την εξουσία πριν από ένα χρόνο. Ωστόσο το κείμενο, η ψηφοφορία επί του οποίου θα διεξαχθεί στις 25 Ιουνίου, δεν έχει καμία πιθανότητα να υιοθετηθεί επειδή η κυβέρνηση συνασπισμού διαθέτει άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.