Άρχισε από τις 7 το πρωί η εκλογική διαδικασία, με τους πρώτους ψηφοφόρους να προσέρχονται για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Σε ορισμένα εκλογικά κέντρα έχουν παρατηρηθεί απουσίες μελών της εφορευτικής επιτροπής, αλλά η διαδικασία πραγματοποιείται κανονικά.

Οι κρισιμότερες εκλογές μετά τη μεταπολίτευση

Ανάμεσα σε είκοσι δύο κόμματα θα διαλέξουν οι Έλληνες πολίτες σήμερα για το ποιον επιθυμούν να τους εκπροσωπήσει στη Βουλή, στις κρισιμότερες εκλογές της μεταπολίτευσης. Τα κόμματα που κατέθεσαν την σχετική αίτηση στον Άρειο Πάγο ήταν δέκα λιγότερα από την 6η Μαΐου, κάτι που μειώνει αρκετά και τις εκλογικές δαπάνες του υπουργείου Εσωτερικών.

Οι κάλπες άνοιξαν στις εφτά το πρωί και θα κλείσουν δώδεκα ώρες μετά, στις εφτά το απόγευμα. Γύρω στις εννέα και μισή θα υπάρχει πρώτη ασφαλής εκτίμηση για το εκλογικό αποτέλεσμα.

Οι πολίτες μπορούν αν επικοινωνούν με το υπουργείο Εσωτερικών για να λύνουν τις απορίες τους ή να ενημερώνονται για τον τόπο ψηφοφορίας στα τηλέφωνα : 213 1361500 και 213 1364500

Επίσης οι πολίτες μπορούν να μπαίνουν στην ιστοσελίδα του υπουργείου για να μαθαίνουν το εκλογικό τμήμα που ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Αμέσως μετά την έναρξη της εκλογικής διαδικασίας θα πραγματοποιηθεί γενικός έλεγχος στις υπηρεσίες και μιάμιση ώρα μετά ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών κ. Αντώνης Μανιατάκης θα προβεί σε δηλώσεις. Ο κ. Μανιατάκης αμέσως μετά θα μεταβεί στην Θεσσαλονίκη όπου θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών «σε περίπτωση που το όνομα ενός εκλογέα δεν είναι γραμμένο στους εκλογικούς καταλόγους του οικείου Δήμου, και δεν στερείται του εκλογικού του δικαιώματος, μπορεί να αναζητήσει πιστοποιητικό εγγραφής σας στα δημοτολόγια, με την επίδειξη του οποίου ασκείται κανονικά το εκλογικό δικαίωμα.

Το ίδιο ισχύει και για τους πολίτες που είναι γραμμένοι μόνο στα μητρώα αρρένων. Σημειώνεται ότι για το λόγο αυτό τα καταστήματα των Δήμων θα παραμείνουν ανοιχτά καθ’όλη τη διάρκεια της ψηφοφορίας».

Επίσης από πλευράς υπουργείου υπογραμμίζεται πως τα ψηφοδέλτια των προηγούμενων εκλογών θα θεωρούνται άκυρα. Αν σε κάποιο από τα ψηφοδέλτια υπάρχει σταυρός, παρότι δεν προβλέπεται σταυροδοσία, θα προσμετράται ως έγκυρο το σχετικό ψηφοδέλτιο.