Αντιμέτωπη με το δικό της new deal βρίσκεται η ελληνική οικονομία από αύριο, καθώς το στοίχημα πλέον επανέρχεται στην πραγματική ανάπτυξη και στους τρόπους με τους οποίους μπορεί να επιτευχθεί, αιφνιδιάζοντας όσους τη θεωρούν «τελειωμένη».

 Υπό το πρίσμα της προόδου που έχει επιτύχει έως σήμερα στους τομείς της δημοσιονομικής προσαρμογής και των μεταρρυθμίσεων, η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να αξιοποιήσει στο έπακρο τα «κλειδιά» του ΕΣΠΑ, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων όπως τα ευρωομόλογα, με στόχο να επιτύχει καλύτερα αποτελέσματα στους τομείς της δημοσιονομικής προσαρμογής και των μεταρρυθμίσεων, καθώς και των αναπτυξιακών επιπτώσεων που θα προκύψουν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 20,4 δισ. ευρώ, με τα οποία μετέχει η ΕΕ στο ΕΣΠΑ, απομένουν 14 δισ. ευρώ, τα οποία λιμνάζουν στα κοινοτικά ταμεία.

Οι πυλώνες για το «new deal»

Ολα μπορεί να αλλάξουν από τη Δευτέρα, καθώς η δημιουργία μιας σταθερής κυβέρνησης μπορεί να απεγκλωβίσει τα «λιμνάζοντα» δισεκατομμύρια των κοινοτικών πόρων, αλλά και να θέσει σε νέα βάση την επιπλέον χρηματοδότηση.

Μεγάλες ελπίδες για την ανάκαμψη της αγοράς επενδύονται από τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης στη μεγαλύτερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
Μεγάλες ελπίδες για την ανάκαμψη της αγοράς επενδύονται από τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης στη μεγαλύτερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Χρησιμοποιώντας παραδοσιακά και νέα εργαλεία χρηματοδότησης, η ελληνική οικονομία καλείται να αξιοποιήσει τα σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα και τις αναπτυξιακές δυνατότητες που διαθέτει και τα οποία μπορούν να συμβάλουν ουσιαστικά στην απολύτως αναγκαία δημοσιονομική προσαρμογή και στην πλήρη αποκατάσταση της πιστοληπτικής ικανότητας του ελληνικού Δημοσίου.

Το πρώτο στοίχημα της νέας κυβέρνησης που θα προκύψει από τις εκλογές ώστε να μπουν τα θεμέλια για ένα ελληνικό new deal για την επανεκκίνηση και την έξοδο της οικονομίας από την κρίση είναι η ενίσχυση των ταμειακών διαθεσίμων του ελληνικού Δημοσίου που επαρκούν έως τις 15 Ιουλίου, με την ταυτόχρονη αντιμετώπιση της συσσώρευσης οφειλών που έχει προς τους προμηθευτές του.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το ελληνικό Δημόσιο, με το βλέμμα στην εξασφάλιση της καταβολής των συντάξεων στο τέλος του μήνα, σταμάτησε να διεκπεραιώνει τις οφειλές του προς ιδιώτες, όπως την κοινωνική ασφάλιση, αλλά και τους προμηθευτές.

Ωστόσο, ο επιχειρηματικός κόσμος που έχει προεξοφλήσει την τραπεζική στενότητα για αρκετούς μήνες ακόμη, δυσπιστεί για τις κυβερνητικές προθέσεις και δυνατότητες ενεργοποίησης των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, των εργαλείων δανειοδότησης της ΕΕ, η αξία των οποίων ξεπερνά τα 20 δισ. ευρώ.

Ολα μπορεί να αλλάξουν από τη Δευτέρα, καθώς η δημιουργία μιας σταθερής κυβέρνησης μπορεί να απεγκλωβίσει τα «λιμνάζοντα» δισεκατομμύρια των κοινοτικών πόρων, αλλά και να θέσει σε νέα βάση την επιπλέον χρηματοδότηση που μπορεί να έρθει από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, τα ΣΔΙΤ και τα ευρωομόλογα.

1. ΕΣΠΑ
14 δισ. ευρώ λιμνάζουν στα κοινοτικά ταμεία

Από τα 20,4 δισ. ευρώ με τα οποία μετέχει η ΕΕ στο ΕΣΠΑ απομένουν 14 δισ. ευρώ, τα οποία δεν έχουν διατεθεί, αφού εδώ και μήνες δεν προκηρύσσονται νέα έργα, ενώ ακόμα κι αυτά που έχουν ξεκινήσει δεν μπορούν να υλοποιηθούν. Το ποσό αυτό δεν θα δοθεί πλέον μόνο για τις γνωστές επιδοτήσεις, αλλά και για να τροφοδοτήσει ως εγγύηση με δάνεια, τριπλάσιας σχεδόν αξίας έργα ιδιωτών και του κράτους.

Υπάρχουν πολλά έργα που έπρεπε να τρέξουν το 2011, ωστόσο, ακόμη βρίσκονται στη φάση του σχεδιασμού ή είναι μπλοκαρισμένα και απαιτείται συντονισμένη προσπάθεια και τεχνική βοήθεια για να ενεργοποιηθούν. Για παράδειγμα, οι επιδοτήσεις των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όπου μέχρι στιγμής έχουν διατεθεί ελάχιστα κονδύλια από τις επιδοτήσεις προς επιχειρήσεις. Επίσης, στήριξη των έργων υποδομής μέσω της παροχής εγγυήσεων με τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, τομέας που έχει τεράστια περιθώρια ανάπτυξης, αφού έχουν καταγραφεί 170 έργα ανά την Ελλάδα, στα οποία περιλαμ­βά- νονται και οι 5 μεγάλοι αυτοχρηματοδοτούμενοι άξονες αξίας 6 δισ. ευρώ.

2. Ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύσεων
Εγκρίθηκαν 500 εκατ., «μαχητά» άλλα 2,5 δισ.

Στην προσπάθεια ανόρθωσης της ελληνικής οικονομίας, μεγάλες ελπίδες για την ανάκαμψη της αγοράς επενδύονται από τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης στη μεγαλύτερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Το σχέδιο προβλέπει την παροχή εγγυήσεων από κονδύλιά του προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία θα παράσχει τριπλάσιας αξίας δάνεια σε εμπορικές τράπεζες, οι οποίες με τη σειρά τους θα διασφαλίσουν τις ανάγκες δανειοδότησης των επιχειρήσεων. Το αρχικό ποσό της επιπλέον εμπλοκής της ΕΤΕπ στο όλο project υπολογίζεται στα 3 δισ. ευρώ (ήδη εγκρίθηκαν 500 εκατ. ωστόσο, εκτιμάται ότι αυτή είναι πλέον μόνο η αρχή.

Με τον τρόπο αυτόν, εκτός της ανάπτυξης, ενισχυμένη θα έβγαινε και η ρευστότητα από την αγορά, αφού αυτά τα επιπλέον 3 δισ. ευρώ θα μπορούσαν να λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά και να αποφέρουν πολύ μεγαλύτερα οφέλη. Στην ίδια κατεύθυνση αναζητούνται δάνεια και για την ενεργοποίηση των συμπράξεων κράτους με ιδιώτες (ΣΔΙΤ) αξίας άνω των 5 δισ. ευρώ που πάγωσαν από το 2009 και μετά.

3. Ευρωομόλογο
Η κίνηση «ματ» για την κρίση χρέους

Η έκδοση ευρωομολόγου μπορεί να φέρει την πολυπόθητη αποσυμπίεση στην κρίση χρέους που μαστίζει την ευρωζώνη, αν και θα πρέπει ακόμα να ξεπεραστεί η σθεναρή αντίσταση των Γερμανών. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προ- τείνουν την αναχρηματοδότηση χρέους των αδύναμων κρίκων της ευρωζώνης (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα) με την έκδοση ενός ομολόγου που θα έχει την εγγύηση των κρατών – μελών της ευρωζώνης, έτσι ώστε να έχει τη μέγιστη αξιολόγηση «τρία Α» και χαμηλά επιτόκια.

Με τα χρήματα αυτά θα αναχρηματοδοτηθούν τα υπερχρεωμένα κράτη, προσφέροντας μια σημαντική δημοσιονομική ανάσα και τον αναγκαίο χρόνο για την έξοδο της οικονομίας από την κρίση. Η χώρα μας από την εξέλιξη αυτή θα έχει σημαντικά οφέλη, αφού πλέον θα μπορεί να δανείζεται με πολύ χαμηλά επιτόκια, ρευστότητα που θα περάσει στην πραγματική οικονομία μέσω των τραπεζών, οι οποίες επίσης βρίσκονται σε καλύτερη φάση εξαιτίας της ανακεφαλαιοποίησης των 18 δισ. ευρώ που έχουν πάρει. Κομβικό σημείο θα είναι το σταμάτημα της αιμορραγίας των καταθέσεων.

ethnos.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook