Το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ευρωζώνη είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης στις δομές της και αυτό δεν πρόκειται να επιλυθεί με την αποχώρηση της Ελλάδας, δηλώνει ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξη στο BBC όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.

Την ίδια στιγμή σημειώνει ότι η αυξανόμενη τάση τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης να αλληλοκατηγορούνται για τα προβλήματα που γνωρίζει το ευρώ συντελεί στην ενίσχυση της υποστήριξης προς τα εθνικιστικά και άλλα εξτρεμιστικά πολιτικά κόμματα.

\”Δεν είναι η Ελλάδα το πρόβλημα\”, δηλώνει ο κ. Παπανδρέου. \”Αν ήταν, η λύση θα ήταν απλή – διώξτε την Ελλάδα\”.

Ο κ. Παπανδρέου σημειώνει αντίθετα ότι η Ευρωζώνη είναι σε μια κατάσταση ημι-ενοποίησης και το μήνυμα από τις διεθνείς αγορές ομολόγων είναι ότι οι επενδυτές δεν έχουν εμπιστοσύνη στις δομές της ζώνης.

Βρισκόμαστε σε κρίσιμο σημείο, αναφέρει ο κ. Παπανδρέου. \”Οι δομές μας θα πρέπει να εκσυγχρονιστούν, πρέπει να προχωρήσει η ενοποίηση προκειμένου να δημιουργήσουμε εμπιστοσύνη ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα μας\”.

Επισημαίνει ταυτόχρονα ότι \”η Ευρώπη δεν πραγματοποιεί ισχυρή πρόοδο προς την ενοποίηση\”, προσθέτοντας ότι \”είναι πολύ εύκολο να κατηγορούμε ο ένας τον άλλο. Έχουμε δημιουργήσει έδαφος για τον εθνικισμό και τον ρατσισμό, ώριμο έδαφος για τα νέο-φασιστικά κόμματα\”.

Προειδοποιεί τέλος ότι αν οι Έλληνες ψηφίσουν κόμματα που θα οδηγήσουν τη χώρα εκτός ευρώ οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές\”.

\”Θα υπάρξουν ουρές στις τράπεζες, μεγάλος πληθωρισμός, βαθιές περικοπές στους μισθούς και αρνητικός αντίκτυπος στο ΑΕΠ της τάξης του 20%\”.

 

capital.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook