Την πρώτη της νίκη στον 6ο προκριματικό όμιλο για το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2012, σημείωσε η εθνική μας ομάδα χαντμπολ ανδρών, κερδίζοντας με 30-23 την Ολλανδία, στο Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο «Κλαδισού» στα Χανιά μπροστά σε 2000 θεατές.

Η εθνική ομάδα έδειξε σημάδια βελτίωσης σε σχέση με τα παιχνίδια του περασμένου Οκτωβρίου με Τσεχία, Νορβηγία και κλειδί της επιτυχία της ήταν η πολύ καλή άμυνα και το πάθος των ελλήνων διεθνών.

Από το ξεκίνημα της αναμέτρησης η εθνική ομάδα έδειξε τις διαθέσεις της και νωρίς προσπάθησε να χτίσει μια διαφορά ασφαλείας. Ευτύχησε να προηγηθεί μάλιστα με 10-4 στο 17ο λεπτό, ωστόσο μια κοιλιά στην απόδοση της έδωσε το δικαίωμα στους Ολλανδούς να φέρουν το παιχνίδι στα ίσια, δυο φορές. 11-11 στο 25΄ και 12-12 στο 27΄. Παρ΄ όλα αυτά δεν υπήρξε πανικός, μπόρεσε και αντέδρασε, μπαίνοντας στα αποδυτήρια, προηγούμενη με 14-12.

Στην επανάληψη, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα έδειξε διάθεση να «καθαρίσει» το παιχνίδι και μετά το 38ο λεπτό όπου για τελευταία φορά οι δυο ομάδες ήταν ισόπαλες (17-17), έκανε την αντεπίθεση του και με επιμέρους 6-1 σκορ, πήρε και πάλι διαφορά ασφαλείας (23-18 στο 45ο λεπτό) και «τέλειωσε» τους Ολλανδούς στο τελευταίο δεκάλεπτο όταν με ένα επιμέρους σκορ 7-2, ολοκλήρωσε την αναμέτρηση με το τελικό 30-23.

Το αποτέλεσμα αυτό έδωσε το έναυσμα στους 2000 θεατές να αποθεώσουν τους έλληνες διεθνείς, οι οποίοι με την σειρά τους ανταπόδωσαν ευχαριστώντας τους για την συμπαράσταση.

Η ελληνική ομάδα με την συνολική της παρουσία έστειλε ελπιδοφόρα μηνύματα τόσο για την συνέχεια της ως ομάδα, όσο και για τον επαναληπτικό παιχνίδι που θα γίνει το Σάββατο στο Ρόττερνταμ.

Διαιτητές: Αντόρκα, Χούκερ (Ουγγαρία) Δίλεπτα: 3-3 Πέναλτι: 1/3, 3/3

Τα δεκάλεπτα: 6-2, 10-5, 14-12 (ημίχρονο), 18-17, 24-21, 30-23 (τελικό αποτέλεσμα).

Ελλάδα (Ν. Μάντζος): Τσιλιμπάρης, Παπαδόπουλος 1, Τζιμούρτος 3, Μαστορογιάννης 5, Ριγανάς 2, Ζαραβίνας, Μπαλωμένος, Βακάλης, Ευαγγελίδης 3, Τζούφρας, Κουλούρης, Χαλκίδης 7, Αλβανός 3, Μπακαούκας 6, Κεσίδης, Κοκολοδημητράκης

Ολλανδία (Τ. Σμιτς): Ζβίερς, Φαν ντε Μόρτελ, Βονγκ 1, Λίντερς 1, Φαν Σκίε, Άνταμς 2, Σνίντερς, Λόχτντενμπεργκ 8, Σάγκεν, Βερνόι, Σούελμαν, Μπουλτ 1, Βέριανς 6, Μπούμχουβερ, Ρέμερ 2, Κόνιτζ 2
*Στο άλλο παιχνίδι του ομίλου η Τσεχία επικράτησε της Νορβηγίας με 29-26.

6ος ΟΜΙΛΟΣ

H ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 3 ματς)
1. Τσεχία (94-71) 6
2. Νορβηγία (93-84) 4
3. Ελλάδα (75-87) 2
4. Ολλανδία (78-98) 0.

Δηλώσεις:

Νίκος Μάντζος (προπονητής Εθνικής Ελλάδας): «Ήταν ένα αμφίρροπο παιχνίδι. Εμείς ήμασταν παρά πολύ σοβαροί. Η ομάδα ήταν πολύ καλή στα πρώτα δυο δεκάλεπτα. Είχε πάθος που έπαιξε μεγάλο ρόλο. Και στο τελευταίο δεκάλεπτο δείξαμε σοβαρότητα. Παίζοντας με αντεπιθέσεις, καταφέραμε να πάρουμε τη νίκη,

Θέλαμε μια νίκη για να αλλάξει η ψυχολογία μας. Θα προσπαθήσουμε να μείνουμε προσγειωμένοι και να πάμε στην Ολλανδία, ώστε να διεκδικήσουμε και εκεί τη νίκη.

Θέλουμε να πάρουμε και άλλους βαθμούς. Θα προσπαθήσουμε για ότι καλύτερο. Μου άρεσε η ομαδικότητα και το κλίμα που είχε η ομάδα μας. Παίξαμε και αυτό είναι πολύ σημαντικό σε ένα ευχάριστο γήπεδο, ο κόσμος ήταν πολύ ευχάριστος και όλα αυτά συνέβαλαν στην επιτυχία. Παίξαμε δυνατή άμυνα πάνω στα ατού της Ολλανδίας. Είχαν πάθος οι παίκτες μου, όπως ο Χριστόφορος (Μπακαούκας). Ο Μαστορογιάννης έχει κάνει σήμερα ένα από τα καλύτερα παιχνίδια του στην Εθνική. Εκεί που χρειάστηκε στο παιχνίδι είχαμε την ψυχραιμία που έπρεπε και έτσι φθάσαμε στην νίκη».

Τζίνο Σμίτς (προπονητής Εθνικής Ολλανδίας): «Όταν κάνεις τόσα πολλά τεχνικά λάθη, όσα εμείς, δεν μπορείς να διεκδικήσεις κάτι καλύτερο από ένα παιχνίδι. Η Ελλάδα είχε σε καλή ημέρα τον τερματοφύλακα της, εμείς χάσαμε πολλά σουτ πάνω του και πρέπει να βελτιώσουμε τον τομέα αυτόν αν θέλουμε να έχουμε τύχη στο παιχνίδι του Σαββάτου».

Nίκος Ριγάνας (παίκτης Εθνικής Ελλάδας): «Ήταν μια μεγάλη νίκη, μετά τα αρνητικά αποτελέσματα που είχαμε. Ήταν μια νίκη που μας δίνει ώθηση, για το ματς στην Ολλανδία αλλά και τα παιχνίδια τον Ιούνιο. Σήμερα παίξαμε σαν ομάδα, πολύ ομαδικά, δείξαμε από την αρχή ότι έπρεπε να πάρουμε το ματς και το καταφέραμε. Θεωρώ ότι το ματς κρίθηκε στην άμυνα. Μας βοήθησε πολύ ο κόσμος, μας έδωσαν ώθηση οι φίλαθλοι. Ο κόσμος που βρέθηκε στο γήπεδο, είχε πολύ μεγάλη ενέργεια μέσα του» .

Λουσιέν Ζβιέρς (παίκτης Εθνικής Ολλανδίας): «Κάναμε πολλά λάθη στις επιθέσεις μας, αλλά και στις αντεπιθέσεις που κερδίζαμε. Έτσι το έργο των Ελλήνων έγινε ευκολότερο. Όταν το ματς ήταν στα 2 γκολ, είχαμε ενέργεια και ψυχολογία για να κυνηγάμε αλλά όταν έφθασε στα έξι γκολ, νοητικά και σωματικά ήταν δύσκολο να ακολουθήσουμε. Δεν μπορούμε να κρυφτούμε πίσω από την ταλαιπωρία με το ταξίδι, αφού είχαμε τις ευκαιρίες ακόμη και με αυτές τις συνθήκες να κάνουμε κάτι καλύτερο. Μου άρεσε παρά πολύ το γήπεδο, ήταν πολύ όμορφο να παίζεις εδώ».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook