Περίπατο έκαναν οι Σοσιαλιστές στις βουλευτικές εκλογές της Γαλλίας, καθώς το κόμμα του Φρανσουά Ολάντ πέτυχε θριαμβευτική νίκη, γεγονός που ισχυροποιεί τη θέση του Γάλλου προέδρου εντός κι εκτός των συνόρων.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του εκλογικού αποτελέσματος, το Σοσιαλιστικό Κόμμα και οι σύμμαχοί του κερδίζουν έως και 320 έδρες (πολύ πάνω από το όριο των 289 για την απόλυτη πλειοψηφία), ενώ η Κεντροδεξιά και οι σύμμαχοί της 212 έως 234 έδρες.

Για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια, οι κόκκινοι θα είναι αρκετά περισσότεροι από τους μπλε στη γαλλική εθνοσυνέλευση και για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, η Αριστερά θα ελέγχει κάθε πτυχή της εξουσίας: την προεδρια, την βουλή, και την κυβέρνηση, τη γερουσία και την τοπική αυτοδιοίκηση. Ενα ιδανικό σκηνικό για τον Ολάντ, που έχει να σπάει το κεφάλι του μόνο για τη ζήλια της νυν συντρόφου του με την πρώην.

Η ηγέτης της Ακροδεξιάς, Μαρίν Λεπέν, μπορεί πλέον να υπερηφανεύεται για την είσοδο του κόμματός της \”Εθνικό Μετωπο\” στην εθνοσυνέλευση μετά από 26 χρόνια.

Η ξανθιά αρχηγός της Ακροδεξιάς εξελέγη μάλιστα στην περιφέρεια Πα ντε Καλέ όπου ήταν αντιμέτωπη με τον Σοσιαλιστή υποψήφιο Φιλίπ Κεμέλ, επιβεβαιώνοντας όλες τις δημοσκοπήσεις. Βγάζοντας νοκ άουτ στον πρώτο γύρο τον αρχηγό του Αριστερό Μετώπου, Ζαν Λικ Μελανσόν, η Μαρίν Λεπέν διασταύρωσε σήμερα τα ξίφη της στο \”κάστρο\” της Ακροδεξιάς, Ενέν Μπομόν, με τον Κεμέλ.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, το Εθνικό Μέτωπο ενδέχεται να καταλάβει έως και τέσσερις έδρες στη γαλλική εθνοσυνέλευση.

Το κεντρώο κόμμα του Φρανσουά Μπαϊρού κερδίζει μία έως δύο έδρες, το Μέτωπο της Αριστεράς από εννέα έως έντεκα έδρες, ενώ οι Οικολόγοι 18 έως 24 έδρες.

Οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν ότι ο Ολάντ δεν έχει την ανάγκη των Οικολόγων, αλλά ούτε και του Αριστερού Μετώπου για αυτοδυναμία.

Οι Γάλλοι πολίτες έβαλαν δέκα με τόνο στα έργα και τις ημέρες του Φρανσουα Ολάντ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook