Σε υψηλό τριών και πλέον εβδομάδων, στο υψηλότερο επίπεδο από τις 22 Μαΐου, αναρριχήθηκε το ευρώ αμέσως μετά την ουσιαστική διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος στην Ελλάδα και τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εθνικές εκλογές.

Το ευρώ διαπραγματευόταν στις 02:30 το πρωί της Δευτέρας στα 1,2713 δολάρια, ενώ με το άνοιγμα του trading στις αγορές Ασίας και Ειρηνικού είχε φτάσει και στα 1,2740 δολάρια, έναντι κλεισίματος της Παρασκευής στη Νέα Υόρκη στα 1,2655 δολάρια.

Οι αναλύσεις των traders στην Ασία απέδιδαν την ανάκαμψη αυτή του ευρώ στην επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας στις ελληνικές εκλογές, του κόμματος το οποίο έχει υποσχεθεί να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα, όπως χαρακτηριστικά έγραφαν.

Εντωμεταξύ, θετικά υποδέχονται οι ασιατικές αγορές το αποτέλεσμα των ελληνικών βουλευτικών εκλογών, με τις μετοχές να καταγράφουν άνοδο της τάξης του 2%.

Συγκεκριμένα, ο περιφερειακός δείκτης MSCI για την περιοχή Ασίας – Ειρηνικού (εκτός Ιαπωνίας) ενισχυόταν νωρίτερα κατά 1,7%, ενώ κέρδη της τάξης του 1,8% σημείωνε ο δείκτης Nikkei στο χρηματιστήριο του Τόκιο.

Την ίδια ώρα έναντι του γεν το ευρωπαϊκό νόμισμα αναρριχάται στα 100,28 από 99,53 την Παρασκευή.

Οι εκτιμήσεις των ίδιων αναλυτών θέλουν τις αγορές να υποδέχονται θετικά την εξέλιξη αυτή, της ψήφου δηλαδή που μεταφράζεται από τους οικονομικούς παράγοντες ως ψήφος υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας και της προσήλωσης στο ευρώ. Σε μια πρώτη ανάγνωση εξάλλου τα οικονομικά sites σε Ευρώπη και ΗΠΑ τόνιζαν ακριβώς αυτή την ερμηνεία της ελληνικής ψήφου (δείτε εδώ κι εδώ).

Προς επίρρωση αυτών των προβλέψεων η πρώτη αγορά που ανοίγει στην Ασία, δηλαδή το αυστραλιανό χρηματιστήριο, είχε μια δυναμική αντίδραση, με τον δείκτη ASX να σημειώνει κέρδη 0,4% αμέσως με το ξεκίνημα, (δείτε εδώ), ενώ μεγαλύτερο ακόμη ήταν το ανοδικό ξεπέταγμα για τον ιαπωνικό στο +1,08% και στις 8.720,38 μονάδες, από τις 8.569 της Παρασκευής.

Το αποτέλεσμα της ελληνικής κάλπης εξάλλου αναμένεται να συζητηθεί εκτενώς και στη σύνοδο των G20 που ξεκινά στο Λος Κάμπος στο Μεξικό, με τις πρώτες αντιδράσεις από Εurogroup και Λευκό Οίκο να δείχνουν ξεκάθαρα την … ανακούφιση των διεθνών εταίρων μας (δείτε εδώ)

Αργά τη νύχτα της Κυριακής δημοσιοποιήθηκε και η ανακοίνωση του G7 με την οποία οι ισχυρότερες οικονομίες του πλανήτη χαιρετίζουν τη δέσμευση της ευρωζώνης να συνεργαστεί με τη νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα …

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook