Το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο, που κυβερνά την Αίγυπτο, ανέλαβε και τη νομοθετική εξουσία μέχρι την ανάδειξη ενός νέου κοινοβουλίου ενώ έθεσε ως όρο για τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών να υιοθετηθεί προηγουμένως το νέο σύνταγμα με δημοψήφισμα.

Οι αποφάσεις περιλαμβάνονται σε συμπληρωματικό συνταγματικό διάταγμα που έδωσε στη δημοσιότητα αργά το βράδυ της Κυριακής με το οποίο τροποποιείται η πρώτη συνταγματική διακήρυξη που είχαν θέσει σε ισχύ οι στρατιωτικοί ήδη από τον Μάρτιο του 2011.

Το νέο σύνταγμα θα γραφεί από επιτροπή όπου «θα εκπροσωπούνται όλες οι συνιστώσες της κοινωνίας» και η οποία θα έχει στη διάθεσή της τρεις μήνες για να ολοκληρώσει το έργο της. Το Στρατιωτικό Συμβούλιο διατηρεί πάντως το δικαίωμα να ασκήσει βέτο σε άρθρα που θα θεωρήσει ότι αντιτίθενται στα συμφέροντα της χώρας.

Το Συμβούλιο έχει επίσης το δικαίωμα να διαλύσει αυτήν την επιτροπή (στην οποία επικρατούν οι ισλαμιστές που ούτως ή άλλως επικρατούν στο κοινοβούλιο) εάν αυτή «εμποδίζεται να επιτελέσει το έργο της». Οι στρατιωτικοί απειλούν δηλαδή να διαλύσουν την επιτροπή που αναδείχθηκε
την περασμένη εβδομάδα από το κοινοβούλιο.

Το Ανώτατο Συμβούλιο είχε αναλάβει τη νομοθετική εξουσία μετά την ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ και την παραχώρησε ένα χρόνο αργότερα, το 2011, στο κοινοβούλιο που αναδείχθηκε από τις εκλογές και στο οποίο κυριαρχούσαν οι ισλαμιστές.

Ωστόσο η πρόσφατη απόφαση του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου ακύρωσε την εκλογική διαδικασία, και κατά συνέπεια το Κοινοβούλιο που προέκυψε, με αποτέλεσμα να κριθούν αναγκαίες οι νέες εκλογές.

Άρχισε η καταμέτρηση

Εν τω μεταξύ, ξεκίνησε η καταμέτρηση των ψήφων στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν το Σαββατοκύριακο με αντιπάλους τον Μοχάμεντ Μόρσι των Αδελφών Μουσουλμάνων και τον Άχμεντ Σαφίκ, τον τελευταίο πρωθυπουργό του Μουμπάρακ.

Σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή τα αποτελέσματα των εκλογών θα ανακοινωθούν την Τρίτη αλλά ήδη και οι δύο πλευρές υποστηρίζουν ότι προηγούνται βασιζόμενες πάντως σε ένα μάλλον μικρό δείγμα των ψήφων.

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι υποστηρίζουν ότι ο Μόρσι προηγείται με ποσοστό 61% έναντι 39% του Σαφίκ. Η πλευρά του τελευταίου δίνει εντελώς διαφορετική εικόνα, αλλά απέφυγε να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία.

* Ο επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής Φαρούκ Σουλτάν, μιλώντας στο ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι CBC είπε ότι οι Αρχές ανακάλυψαν συνωμότες που είχαν ως στόχο να προκληθούν ταραχές μετά τις εκλογές. Οι υπηρεσίες ασφαλείας συνέλαβαν τρία άτομα που φέρονται ότι επιχείρησαν να επηρεάσουν ψηφοφόρους έξω από ένα εκλογικό τμήμα στο ανατολικό Κάιρο. Κατασχέθηκε ένας φορητός υπολογιστής που είχαν στην κατοχή τους, στο οποίο βρέθηκε ένα ύποπτο CD με «πολύ επικίνδυνες πληροφορίες, όπως ένα σχέδιο για υποκίνηση μιας δεύτερης επανάστασης εάν δεν κέρδιζε το άτομο που ήθελαν (…) με άλλα λόγια, αν κέρδιζε ο Άχμεντ Σαφίκ».

in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό/Γερμανικό

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook