Θετικά αντιμετώπισαν οι διεθνείς αγορές το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα, χωρίς όμως να προκληθεί «ράλι» ανόδου.

Κέρδη σημειώνουν τα ασιατικά χρηματιστήρια, ενώ υψηλότερα σκαρφαλώνουν το ευρώ και το πετρέλαιο.

Συγκεκριμένα, το ευρώ ανήλθε έως τα 1,2748 δολάρια, υψηλότερο επίπεδο από τις 22 Μαΐου, για να επιστρέψει αργότερα στα 1,2705 δολάρια, υψηλότερα κατά 0,50% σε σύγκριση με την περασμένη Παρασκευή.

Την προηγούμενη εβδομάδα, το ενιαίο νόμισμα κατέγραψε κέρδη 1%. Υπενθυμίζεται ότι την 1η Ιουνίου είχε διολισθήσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2010, τα 1,2288 δολάρια.

Έναντι του ιαπωνικού νομίσματος ενισχύθηκε έως 1,1% στα 100,59 γεν, ενώ έναντι οτυ βρετανικού νομίσματος σημείωσε άνοδο 0,60% στις 80,90 πένες.

Η τιμή του αργού πετρελαίου ενισχύθηκε έως 1,9% στα 85,60 δολάρια το βαρέλι, υψηλότερη ενδοσυνεδριακή τιμή από τις 11 Ιουνίου, ενώ αργότερα υποχώρησε προς τα 84,80 δολάρια. Από την αρχή του 2012 υποχωρεί κατά 14%.

Το Μπρεντ ενισχύθηκε κατά 91 σεντς στα 98,52 δολάρια.

Σύμφωνα με τους διεθνείς αναλυτές, το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών προκάλεσε συγκρατημένη αισιοδοξία για τις εξελίξεις στην Ευρωζώνη, όμως ταυτόχρονα εκτιμούν ότι το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει όταν προκύψει κυβέρνηση στην Ελλάδα.

Με άλλα λόγια, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, το γεγονός ότι δεν υπάρχει ακόμη βεβαιότητα όσον αφορά το σχηματισμό κυβέρνησης δεν επέτρεψε να ξεκινήσει το «ράλι ανακούφισης» που περίμεναν οι «ταύροι», οι οποίοι έκαναν λόγο για άνοδο του ενιαίου νομίσματος στα επίπεδα του 1,30 δολαρίου ή και παραπάνω.

Και προσθέτουν ότι οι εξελίξεις της επόμενης εβδομάδας, τόσο στην Ελλάδα όσο και γενικότερα στην Ευρωζώνη, θα δείξουν το δρόμο για την πορεία του ενιαίου νομίσματος, ιδιαίτερα καθώς οδεύουμε προς την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του μήνα.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook