Προσωρινή ανάσα στο τραπεζικό σύστημα δίνει το αποτέλεσμα των εκλογών.

Τραπεζικοί κύκλοι με δηλώσεις τους στο in.gr εκτιμούν πως το εκλογικό αποτέλεσμα οδηγεί τουλάχιστον προσωρινά στην αποφόρτιση των πιέσεων που έχουν δεχθεί τις τελευταίες εβδομάδες οι τράπεζες από τις εκροές καταθέσεων και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

«Όσο πιο γρήγορα σχηματιστεί βιώσιμη κυβέρνηση, τόσο πιο γρήγορα θα αμβλυνθούν οι πιέσεις και θα υποχωρήσει η συσσωρευμένη ανησυχία. Προέχει η ομαλοποίηση της κατάστασης και η εμπέδωση της εμπιστοσύνης», δήλωσαν χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται πως μετά το εκλογικό αποτέλεσμα του Μαΐου και την αδυναμία να σχηματιστεί κυβέρνηση, η ανησυχία και η αβεβαιότητα οδήγησαν σε εκροές καταθέσεων περίπου 10 δισ. ευρώ. Από το τέλος του 2009 μέχρι σήμερα οι καταθέσεις των ελληνικών τραπεζών έχουν μειωθεί κατά περίπου 83 δισ. ευρώ.

Όλη την προηγούμενη εβδομάδα οι τράπεζες δέχθηκαν πιέσεις στον απόηχο δημοσιευμάτων ξένων πρακτορείων ειδήσεων περί προετοιμασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Το κλίμα αυτό οδήγησε πολλούς καταθέτες να αποσύρουν σημαντικά ποσά από το τραπεζικό σύστημα, με τις εκροές να προσεγγίζουν καθημερινά ακόμη και τα 800 εκατ. ευρώ.

Τα ίδια στελέχη σημειώνουν πως η νέα κυβέρνηση που αναμένεται να σχηματισθεί τις επόμενες ώρες θα διαχειρισθεί το ευαίσθητο θέμα της επανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ωστόσο σημειώνουν πως η νέα κεφαλαιακή στήριξη των πιστωτικών ιδρυμάτων θα καταστεί δυνατή μόνο εάν εκταμιευθεί η επόμενη δόση του μηχανισμού στήριξης και ληφθούν τα υπόλοιπα 25 δισ. ευρώ από τον EFSF.

Στο σημείο αυτό υπογραμμίζουν πως η επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα πρέπει να γίνει με τρόπο που θα σεβαστεί τους μετόχους και θα τους δώσει κίνητρο να επενδύσουν στις τράπεζες και να μετάσχουν στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook