Στις 12.30 το μεσημέρι ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια για να πάρει την διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Ο κ. Σαμαράς θα επιχειρήσει να κλείσει το θέμα του σχηματισμού κυβέρνησης ακόμη και σήμερα. Άλλωστε στις πρώτες δηλώσεις του χθες ξεκαθάρισε ότι «η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί και θα κυβερνηθεί και ότι είναι ανάγκη να σχηματιστεί κυβέρνηση το συντομότερο».

video platformvideo managementvideo solutionsvideo player


Ο πρόεδρος της ΝΔ έβαλε το πολιτικό του πλαίσιο και προσδιόρισε τους στόχους του λέγοντας ότι είναι «η παραμονή της χώρας στο ευρώ» ενώ πρόσθεσε ότι «θα εργαστούμε, μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, για να προσθέσουμε στις υποχρεώσεις μας, τις αναγκαίες πολιτικές, για την ανάπτυξη και για την αντιμετώπιση της ανεργίας». Κάλεσε δε όλες τις δυνάμεις που συμφωνούν σε αυτούς τους στόχους να συμμετέχουν στον σχηματισμό «κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας».

Πάντως από την πρώτη δήλωση του κ. Σαμαρά δεν υπήρξε η λέξη «επαναδιαπραγμάτευση» ή έστω «τροποποίηση» του Μνημονίου ενώ αντίθετα υπογράμμισε ότι «θα τιμήσει την υπογραφή του» για να μην ανησυχήσουν οι ευρωπαίοι εταίροι. Άλλωστε χθες όταν ξεκαθάρισε η εικόνα τον κ. Σαμαρά πήραν τηλέφωνο η κυρία Αγγέλα Μέρκελ, ο κ. Μπαρόζο και ο κ. Μαρτένς οι οποίοι βέβαια του επισήμαναν ότι η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.


Ο κ. Σαμαράς συνομίλησε χθες με τον κ. Αλέξη Τσίπρα ο οποίος τον συνεχάρη και του είπε ότι «πρέπει να σχηματιστεί κυβέρνηση» χωρίς όμως τον ΣΙΡΡΙΖΑ που θα είναι αξιωματική αντιπολίτευση. Όταν ρωτήθηκε αν ο κ. Τσίπρας θα είναι αντιπολίτευση, ο κ. Σαμαράς απάντησε «προφανώς» αφήνοντας να εννοηθεί ότι στην πρώτη συζήτηση δεν υπήρξε προσέγγιση για συμμετοχή του δεύτερου κόμματος στην κυβέρνηση. Σύντομες συνομιλίες είχε χθες ο κ. Σαμαράς και με τον κ. Βαγγέλη Βενιζέλο και με τον κ. Φώτη Κουβέλη που όπως λένε και στελέχη της ΝΔ «είναι πιο κοντά στους στόχους του και στο πλαίσιο της παραμονής στο ευρώ και της συμπλήρωσης της οικονομικής πολιτικής με αναπτυξιακά μέτρα».

Ο κ. Σαμαράς θα επιδιώξει συναντήσεις στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής με όλους του πολιτικούς αρχηγούς εκτός του κ. Νίκου Μιχαλολιάκου της Χρυσής Αυγής.

Με τους κ.κ. Βενιζέλο και Κουβέλή θα μπει στην ουσιαστική συζήτηση για το κυβερνητικό σχήμα και τα πρόσωπα που θα το στελεχώσουν. Πρόθεση του κ. Σαμαρά είναι όχι απλώς να πάρει η κυβέρνηση ψήφο εμπιστοσύνης στην Βουλή από τα δύο αυτά κόμματα αλλά να συμμετάσχουν με δικά τους πρόσωπα. Θεωρείται βέβαιο ότι ο κ. Σαμαράς θα θελήσει να κρατήσει για το κόμμα του τα υπουργεία Οικονομικών, Εξωτερικών και Άμυνας και ήδη ακούγονται τα ονόματα των κ.κ. Σταύρου Δήμα και Δημήτρη Αβραμόπουλου. Στο υπουργείο Οικονομικών σε θέσεις υφυπουργών θα εκπροσωπούνται και τα άλλα κόμματα.

Θα προχωρήσει στην επανασύσταση των υπουργείων Ναυτιλίας και Τουρισμού όπως επανειλημμένως έχει δεσμευτεί στο παρελθόν. Για το κυβερνητικές θέσεις ακούγονται τα ονόματα των κ.κ. Κωστή Χατζηδάκη, Κυριάκου Μητσοτάκη –αν δεν είναι στην κυβέρνηση η αδελφή του κυρία Ντόρα Μπακογιάννη- Χρήστου Σταικούρα και Νότη Μηταράκη (για θέσεις υφυπουργών σε παραγωγικά υπουργεία), Βαγγέλη Μειμαράκη, Ευριπίδη Στυλιανίδη. Επίσης θα μετέχουν εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα και πρόσωπα από την ευρύτερη Αριστερά προκειμένου να έχει η κυβέρνηση την μεγαλύτερη δυνατή κοινωνική αποδοχή πέρα από την δεδομένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Στον Πρόεδρο μεταβαίνουν και οι κύριοι Πολύδωρας και Πικραμμένος

Στις 11.30 το πρωί της Δευτέρας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας θα δεχθεί τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Βύρωνα Πολύδωρα. Ο κ. Πολύδωρας θα ενημερώσει τον κ. Παπούλια για τα επίσημα αποτελέσματα των εκλογών.

Στη συνέχεια, στις 12 το μεσημέρι το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου θα περάσει ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός κ. Παναγιώτης Πικραμμένος ο οποίος αναμένεται να υποβάλλει στον κ. Παπούλια την παραίτησή του.

protothema.gr