Τελευταία ενημέρωση: 21:40

Σε καλό κλίμα οι συναντήσεις του Αντώνη Σαμαρά με Βενιζέλο και Κουβέλη

 «Με τον κ. Βενιζέλο μείναμε σύμφωνοι ότι πρέπει οπωσδήποτε, εντός της προθεσμίας της εντολής που έχω λάβει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να σχηματιστεί η κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας. Θα έχουμε ασφαλώς και νέες επαφές» επισήμανε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, μετά τη συνάντηση που είχε το απόγευμα της Δευτέρας με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Ο πρόεδρος της ΝΔ χαρακτήρισε εξάλλου «εποικοδομητική» τη συζήτηση που είχε λίγο αργότερα με τον Φώτη Κουβέλη, ο οποίος δεν απέκλεισε συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση -ενδεχόμενο που, όπως είπε, θα εξαρτηθεί από τυχόν προγραμματική συμφωνία και συγκεκριμένους όρους. Ο κ. Σαμαράς πρόσθεσε η συζήτηση με τον κ. Κουβέλη θα συνεχιστεί την Τρίτη.

Μόνο υπό συγκεκριμένους όρους θα εξετάσει συμμετοχή στην κυβέρνηση η ΔΗΜΑ


«Λευκή εξουσιοδότηση και λευκή επιταγή στην κυβέρνηση» η ΔΗΜΑΡ δεν δίνει, τόνισε ο Φώτης Κουβέλης μετά τη συνάντησή του με τον Αντ.Σαμαρά στο πλαίσιο της διερευνητικής επαφής. Ο κ. Κουβέλης κατάστησε σαφές ότι η ΔΗΜΑΡ εξετάζει συμμετοχή της σε κυβέρνηση συνεργασίας «προοδευτικού χαρακτήρα» και «στη βάση προγραμματικών δεσμεύσεων».

Ο κ. Κουβέλης επανέφερε τις 7 θέσεις του κόμματος του για το σχέδιο διακυβέρνησης της χώρας και κατέληξε λέγοντας ότι αναμένει τις επόμενες ώρες να υπάρξει τοποθέτηση των άλλων κομμάτων επί της προγραμματικής θέσης που κατέθεσε. Ο κ. Κουβέλης επανέφερε ως όρο και το θέμα συμφωνίας στα πρόσωπα της νέας κυβέρνησης.


Oικουμενική με πρόσωπο κοινής αποδοχής ζήτησε ο Καμμένος

Χωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκε η συνάντηση του προέδρου της ΝΔ κ. Αντώνη Σαμαρά με τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Πάνο Καμμένο στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής.

Μετά την συνάντηση ο κ. Καμμμένος δήλωσε ότι συζήτησαν την αναγκαιότητα σχηματισμού κυβέρνησης, την πιθανότητα οικουμενικής κυβέρνησης εθνικού σκοπού με πρόσωπο που δεν θα είναι ο Σαμαράς κάτι το οποίο ο πρόεδρος της ΝΔ αρνήθηκε.

“Μας είπε ότι θέλει να το αναδιαπραγματευθεί. Μπηκαμε στην συζήτηση για το πρώτο μνημόνιο και κυρίως την παραίτηση της Ελλάδος από την ασυλία, την προστασία από τους πιστωτές, θέσαμε το θέμα του αγγλικού δικαίου και των εγγυήσεων και πόσο μπορεί να δημευτεί η δημόσια και ιδιωτική περιουσία.  Τον ρώτησα πώς θα γίνει η διαπραγμάτευση, αν θα αφορά τους μισθούς, συντάξεις, τον  Τειρεσία. Μου είπε ότι εμείς θα πάμε να συζητήσουμε και θα δούμε τι θα καταφέρουμε χωρίς να υπάρχει δέσμευση γι αυτά” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καμμένος.

Συνεχίζοντας είπε ότι έθεσε το θέμα της τιμωρίας εκείνων που οδήγησαν την χώρα σε αυτό το σημείο και ότι “ο κ. Σαμαράς δεσμεύτηκε μόνο για την εξεταστική επιτροπή για το πώς φθάσαμε στο Μνημόνιο”.

Ο κ. Καμμένος ξεκαθάρισε τι είδους αντιπολίτευση θα ασκήσει: “Είπα ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες αν χρειαστεί να στηρίξουμε νόμους που θα είναι στην κατεύθυνση της αποδέσμευσης του ελληνικού λαού από τους δανειστές θα ψηφίσουμε. Αν είναι όμως για την συνέχιση της πολιτική που οδήγησε τους Έλληνες σε απόγνωση δεν θα στηρίξουμε”.

Κλείνονται ανέφερε ότι “αντιλαμβάνομαι ότι δεν θα υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση. Τον ρώτησα αν μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα υπάρξει πτώχευση εντός μνημονίου και χωρίς προστασία της χώρας από τους δανειστές και μου είπε ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί”. 

Κυβέρνηση μέχρι αύριο το βράδυ ζήτησε ο Ευ.Βενιζέλος μετά τη συνάντηση με τον Αντ.Σαμαρά

Κυβέρνηση με το μεγαλύτερο δυνατό εύρος συνεργασίας μέχρι το βράδυ της Τρίτης ζήτησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος μετά τη συνάντηση στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών με τον Αντώνη Σαμαρά.

Τα θέματα αυτά προτάσσονται όλων των άλλων ερωτημάτων, και τα ερωτήματα ποιος θα είναι πρωθυπουργός και ποιοι θα είναι υπουργοί «θα απαντηθούν εύκολα μόλις επιλυθούν τα μείζονα πολιτικά θέματα» είπε ο κ. Βενιζέλος.

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του προέδρου της ΝΔ Αντ. Σαμαρά με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, στα πλαίσια των διερευνητικών επαφών του πρώτου για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ παρέμεινε στη θέση του ότι δεν πρόκειται να συμμετέχει σε κυβέρνηση συνεργασίας και πως θα συνεχίσει τον αγώνα από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Αντώνης Σαμαράς μετά το πέρας της συνάντησης δήλωσε ότι συνεχίζει την προσπάθεια για το σχηματισμό κυβέρνησης μακράς πνοής καθώς η χώρα δεν πρέπει να μείνει ούτε μια ώρα ακυβέρνητη.

"Πρέπει να γίνει κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας με όσο το δυνατόν περισσότερα κόμματα, ο κ. Τσίπρας δεν θέλει να συμμετάσχει" σημείωσε ο κ. Σαμαράς.

Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του  Αλέξη Τσίπρα από το περιστύλιο της Βουλής μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, στις οποίες  επεσήμανε ότι  "κυβέρνηση πρέπει να συγκροτηθεί με πυρήνα τη ΝΔ αφού αυτό επέλεξε ο λαός"  ενώ διευκρίνισε ότι αν αποτύχουν οι διερευνητικές επαφές του κ. Σαμαρά για το σχηματισμό κυβέρνησης, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα δεχτεί να λάβει διερευνητική εντολή από τον Κάρολο Παπούλια.

"
Δεν άκουσα τον κ. Σαμαρά να μιλάει για επαναδιαπραγμάτευση. Ίσως ήταν εκ παραδρομής" σημείωσε με αιχμηρό τρόπο ο κ. Τσίπρας ενώ πρόσθεσε ότι "θα ήταν καταστροφικό για τον τόπο να συνεχιστούν οι περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις".

Ο κύκλος των διερευνητικών επαφών θα συνεχιστεί στις 6 το απόγευμα με την προγραμματισμένη συνάντηση μεταξύ του κ. Αντώνη Σαμαρά και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελου Βενιζέλου.

Ο Αντ. Σαμαράς στον Κάρολο Παπούλια


Νωρίτερα ο κ. Σαμαράς είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια από τον οποίο έλαβε την διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Στη σύντομη συνομιλία ενώπιον των δημοσιογράφων και των τηλεοπτικών συνεργείων ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι θα επιδιώξει κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας μακράς πνοής με τα κόμματα που πιστεύουν στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας και το ευρώ.

Επανέλαβε ότι η χώρα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, αλλά «θα πρέπει ταυτόχρονα να γίνουν οι αναγκαίες τροποποιήσεις στο πρόγραμμα, προκειμένου να ξεφύγει ο ελληνικός λαός από αυτήν τη βασανιστική σημερινή πραγματικότητα της ανεργίας και των απίστευτα μεγάλων δυσκολιών που περνάει κάθε ελληνική οικογένεια».

Όπως υπογράμμισε ο κ. Σαμαράς, η νέα κυβέρνηση πρέπει να είναι αποφασιστική στο ζήτημα της κοινωνικής συνοχής -όχι μόνο από οικονομικής πλευράς αλλά και από την πλευρά της ασφάλειας- ενώ σημείωσε πως είναι επιβεβλημένη από όλους η εθνική συνεννόηση.

Κλείνοντας εκτίμησε, πως υπάρχουν τα περιθώρια για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Συγχαίροντας τον κ. Σαμαρά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε την ανάγκη σχηματισμού κυβέρνησης, έτσι ώστε όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, να μη μείνει ούτε μία ώρα ακυβέρνητη η χώρα.

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκαν και οι δηλώσεις του κ. Παπούλια, κατά τη διάρκεια συνάντησής του στις 12 το μεσημέρι με τον απερχόμενο υπηρεσιακό Πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμμένο τονίζοντας την ανάγκη σχηματισμού κυβέρνησης το συντομότερο δυνατόν.