Μολονότι το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών περιόρισε εν μέρει τις ανησυχίες στις αγορές, ωστόσο η κρίση χρέους επιμένει, όπως δείχνει το «άλμα» του κόστους κρατικού δανεισμού της τέταρτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης σε επίπεδο-ρεκόρ.

Συγκεκριμένα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς ανήλθε υψηλότερα κατά 26 μονάδες βάσης (0,26%) στο επίπεδο-ρεκόρ του 7,14%.

Το spread με τα αντίστοιχα γερμανικά ομόλογα διευρύνθηκε στις 562 μονάδες βάσης.

Ανοδικά κινούνται και τα ιταλικά ομόλογα. Η απόδοση του 10ετούς τίτλου αναφοράς αυξήθηκε κατά 13 μονάδες βάσης στο 6,06%.

Αλμούνια: Η Ισπανία δεν έχει ανάγκη...

Η Ισπανία δεν έχει ανάγκη ένα πλήρες σχέδιο διάσωσης από τους ευρωπαίους εταίρους της, πέρα από το δάνειο που έχει ήδη συμφωνηθεί να δοθεί για να ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζές της, διότι «οι πόρτες των αγορών είναι ανοικτές (για εκείνη) και θα παραμείνουν», δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Ισπανός επίτροπος Χοακίν Αλμούνια.

«Ειλικρινά δεν το περιμένω και δεν το πιστεύω», απάντησε όταν ερωτήθηκε από το καταλανικό τηλεοπτικό δίκτυο TV3 σχετικά με την πιθανότητα να υπάρξει ένα σχέδιο διάσωσης της ισπανικής οικονομίας.

«Οι πόρτες των αγορών είναι ανοικτές (για την Ισπανία) και είμαι πεπεισμένος ότι θα παραμείνουν», πρόσθεσε ο ίδιος, αναγνωρίζοντας παρόλα αυτά ότι η Ισπανία πρέπει να πληρώσει «υψηλό κόστος» για να δανεισθεί.

«Είναι αλήθεια» ότι η Ισπανία «πληρώνει ένα επιτόκιο για το χρέος της πιο αυξημένο απ' όσο όλοι μας θα επιθυμούσαμε», σημείωσε ο κ. Αλμούνια.

«Όμως υπάρχει επαρκής ζήτηση για κάθε» έκδοση ομολόγων, συνέχισε, καταλήγοντας ότι δεν μπορούμε να πούμε ότι η Ισπανία «έχει προβλήματα χρηματοδότησης».