Ελαφρά διαφορετική υποδοχή από τους δύο «πυλώνες» του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού φαίνεται πως βρήκε το ζήτημα του ελληνικού μνημονίου μετά τις εκλογές: Οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Γκίντο Βέστερβελε (από το Φιλελεύθερο FDP) που άφηναν ξεκάθαρα ανοικτό το ενδεχόμενο αλλαγών στο χρονοδιάγραμμα του ελληνικού προγράμματος έκαναν την Άνγκελα Μέρκελ (CDU) να τον… «καλέσει στην τάξη», υπογραμμίζοντας πως δεν μπορεί να γίνει καμία έκπτωση στην Αθήνα.

Ξεκάθαρος κοινός παρονομαστής, πάντως, και των δύο ήταν πως αποκλείονται οποιεσδήποτε αλλαγές στην ουσία του μνημονίου.

Μιλώντας τη Δευτέρα από το Λος Κάμπος του Μεξικού, όπου βρίσκεται για τη Σύνοδο της G20, η Γερμανίδα καγκελάριος επανέλαβε πως αναμένει τον άμεσο σχηματισμό μίας σταθερής κυβέρνησης στην Αθήνα που θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα.

«Δεν είναι τώρα η ώρα για εκπτώσεις» τόνισε η Μέρκελ, επαναλαμβάνοντας τις αναφορές του γερμανικού κυβερνητικού εκπροσώπου νωρίτερα τη Δευτέρα. Η Γερμανίδα καγκελάριος προσέθεσε πως δεν βλέπει κανέναν λόγο να συζητηθεί τώρα πιθανό νέο πρόγραμμα προς την Ελλάδα.

Η τελευταία αναφορά δεν είναι εντελώς άσχετη με το ενδεχόμενο αλλαγής στο χρονοδιάγραμμα, καθώς πιθανή επιμήκυνση έχει αρχίσει να θεωρείται ως έμμεση επιπλέον χρηματοδότηση. Εάν δινόταν περισσότερος χρόνος στην Αθήνα, ανέφερε ενδεικτικά τη Δευτέρα ο Γερμανός Γιοργκ Άσμουσεν της ΕΚΤ, «θα ισοδυναμούσε με αύξηση του κόστους χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας, σε επίπεδα ανώτερα του σημερινού».

Kύκλοι του CDU που επικαλούνται οι γερμανικοί Financial Times τονίζουν ότι η ηγεσία του κόμματος τάσσεται σθεναρά εναντίον χαλάρωσης του ελληνικού προγράμματος. Η κατάσταση, σχολιάζει η εφημερίδα, δείχνει τη δυσκολία επίτευξης ενδοκυβερνητικής ισορροπίας για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης.

«Από τη μια πλευρά πρέπει να διατηρηθεί η πίεση για μεταρρυθμίσεις προς την υπερχρεωμένη χώρα, αλλά από την άλλη μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα κατέστρεφε την ευρωπαϊκή πορεία της κυρίας Μέρκελ», επισημαίνεται.

Οι όροι της συμφωνίας «αποτελούν σαφείς απαιτήσεις για την παροχή επιπλέον βοήθειας και προϋποθέσεις για την επιτυχή οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας», δήλωσε στους FTD ο γενικός γραμματέας του κόμματος Χέρμαν Γκρέχε. Εξίσου αμετακίνητος εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός του κρατιδίου της Έσσης, Φόλκερ Μπουφιέ, ο οποίος τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, «χωρίς εάν και όμως».

«Πρόβλημα» με τις δηλώσεις Βέστερβελε διαπιστώνει και το Spiegel: «Αρκεί πολλές φορές μία επισήμανση για να προκαλέσει σύγχυση στην ήδη περίπλοκη κρίση στην Ευρωζώνη» σχολιάζει, θέτοντας το ερώτημα του εάν ο υπουργός έκανε εκ παραδρομής ή μετά λόγου γνώσεως την επίμαχη αναφορά.

Επανερχόμενος, ο Βέστερβελε εξήγησε τη Δευτέρα πως «εάν δημιουργήθηκε η εντύπωση πως προτίθεμαι να κάνω παραχωρήσεις, κάτι τέτοιο είναι απολύτως εσφαλμένο». Προσέθεσε, ωστόσο, ότι η τρόικα πρέπει, όταν επιστρέψει στην Αθήνα, να εξετάσει πώς θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του «χαμένου χρόνου» -δήλωση που μπορεί να ερμηνευτεί ως επιμονή στη θέση του.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook