«Κεραμίδα» της τάξεως των 1460 ευρώ κατά μέσο όρο, κρύβουν τα ειδοποιητήρια πληρωμής φόρου που καταφτάνουν αμέσως μετά τις εκλογές. Περίπου 370.000 φορολογούμενοι θα παραλάβουν μέχρι τις αρχές Ιουλίου την δεύτερη παρτίδα εκκαθαριστικών σημειωμάτων, όπου το μέσο ποσό πληρωμής φόρου θα είναι σχεδόν διπλάσιος σε σχέση με πέρυσι.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα διαθέσιμα στοιχεία, από τις 370.000 φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν μέσα στον Ιούνιο προκύπτει φόρος 540 εκατ ευρώ.

Συνολικά, από τα μέσα Μαΐου μέχρι σήμερα έχουν εκκαθαριστεί 650.000 δηλώσεις που προβλέπουν φόρο 945 εκατ ευρώ.

Η ΓΓΠΣ έχει εκκαθαρίσει, μέσα στο Ιούνιο και περίπου 13.000 πιστωτικά σημειώματα που προβλέπουν συνολικά επιστροφές φόρων 25 εκατ. ευρώ. Όμως τα ποσά είναι άγνωστο εάν θα φτάσουν στα χέρια το δικαιούχων. Οι εφορίες έχουν λάβει εντολή να αφαιρούν να περνούν από εξαντλητικό επανέλεγχο τους φορολογουμένους που σε ουκ ολίγες περιπτώσεις βλέπουν είτε τα λεφτά τους να συμψηφίζονται με τυχόν χρέη τους προς την εφορίας, είτε και να βγαίνουν χρεωμένοι, αφού ο έλεγχος «πετάει» έξω φοροαπαλλαγές και εκπτώσεις για ποσά που δηλώθηκαν χωρίς να συνοδεύονται και από τα αναγκαία παραστατικά.

Μεγάλο πρόβλημα φαίνεται πως υπάρχει και στην είσπραξη κυρίως Φόρου Προστιθέμενης Αξίας. Ο συνολικός ΦΠΑ που εισπράχθηκε στο 5μηνο Ιανουαρίου – Μαΐου 2012 διαμορφώθηκε στα 6,479 δισ. ευρώ.

Πέρυσι, το αντίστοιχο χρονικό διάστημα το δημόσιο είχε εισπράξει συνολικά από ΦΠΑ το ποσό των 7,392 δισ. ευρώ. Η μείωση των εσόδων από το ΦΠΑ αντανακλά αφενός την επίπτωση της ύφεσης της οικονομίας στα φορολογικά έσοδα και αφετέρου την έξαρση της φοροδιαφυγής λόγω της εκλογικής χαλάρωσης του εισπρακτικού μηχανισμού

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook