«Η εμπορία του ελαιολάδου ενός από τους κύριους πλουτοπαραγωγικούς πόρους του νησιού, πρέπει να αναπροσαρμοστεί πλήρως» επισημαίνει ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης και τονίζει πως «η κρίση επιβάλλει αλλαγή πορείας»

Συγκεκριμένα, ο ΣΕΔΗΚ στην ιστοσελίδα του αναφέρει τα εξής: «Η πολυτέλεια της ανέξοδης αλλά άκρως επιζήμιας πώλησης χύμα πρέπει να τελειώνει και η φυγάδευση σημαντικού εισοδήματος εκτός του νησιού πρέπει να πάρει τέλος. Και αυτό πρέπει να το επιχειρήσουν οι 83 νόμιμες Συνεταιρικές και Ιδιωτικές επιχειρήσεις τυποποίησης του νησιού αλλά και οι ίδιοι οι παραγωγοί, αφού οι πολιτικοί έδειξαν ότι δεν το θέτουν σε ιδιαίτερη προτεραιότητα!

Οι περιπτώσεις των Συνεταιρισμών που παρά τα αλλά δεινά τους προσφέρουν αυτές τις μέρες τιμές σχετικά καλύτερες στους παραγωγούς, αποτελούν απόδειξη της αναγκαιότητας των αλλαγών. Ο Συνεταιρισμός Ζάκρου στην Σητεία που προσφέρει τώρα και καιρό στους παραγωγούς του 2,10 €/κιλό για 0,5 βαθμούς και ο Συνεταιρισμός Πλατάνου που αύξησε την τιμή από το 1,93 στα 2 €/κιλό αυτή την βδομάδα δείχνουν ότι τελικά μέσα από τους Συνεταιρισμούς, αν υπάρχει σωστή τακτική, μπορεί να επιτευχθεί κάτι καλύτερο. Και είναι βέβαιο ότι πολύ περισσότερα μπορούν να επιτευχθούν αν οι Συνεταιρισμοί αποφασίσουν να ακολουθήσουν μια πράγματι συνεταιρική πολιτική.

Παράλληλα όμως είναι ανάγκη, όπως μας είπαν από τον Συν/σμο Πλατάνου, να πάμε στην τυποποίηση και να πουλούμε οι ίδιοι το προϊόν μας επώνυμο στο εσωτερικό και εξωτερικό. Διαφορετικά θα προσφέρουμε το προϊόν μας χύμα σε τιμές που δεν καλύπτουν πλέον το κόστος παραγωγής.

Και δεν έχουν άδικο, γιατί οι αγορές της Ευρώπης με την κρίση γίνονται ολοένα πιο δύσκολες και πιο επικίνδυνες και οι δυνατότητες για καλύτερες τιμές συνεχώς θα συμπιέζονται . Επομένως η αναζήτηση αγορών τρίτων χωρών (ΗΠΑ, Καναδάς, Ιαπωνία, Ρωσία , Κίνα κ.α.) πρέπει να αποτελέσει στρατηγική επιλογή.

Όμως οι Συνεταιρισμοί θα πρέπει να εκμεταλλευτούν το συγκριτικό τους πλεονέκτημα. Το ελαιόλαδο των παραγωγών που ούτως η άλλως μένει αποθηκεμένο για αρκετό καιρό και επομένως αποτελεί ένα νεκρό κεφαλαίο, πρέπει να χρησιμοποιηθεί για τυποποίηση στα κέρδη της οποίας θα μετέχουν και οι παραγωγοί!

Με τον τρόπο αυτό δεν θα χρειάζεται να αντληθούν κεφαλαία από Τράπεζες με υψηλά επιτόκια.

Ας το μελετήσουν».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook