Λίγο μετά τις 10 το πρωί της Τρίτης, άρχισε η συνάντηση των κκ Βενιζέλου και Κουβέλη στη Βουλή με αντικείμενο τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης.

\”Μέχρι το βράδυ θα έχουμε κυβέρνηση\”. Με τη φράση αυτή κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ αποκαλύπτουν την αποφασιστικότητα της Ιπποκράτους να δώσει λύση στην ακυβερνησία.

Στο τραπέζι θα μπουν όλα τα θέματα: το πρόσωπο του πρωθυπουργού, οι υπουργοί και το πολιτικό πλαίσιο. Ως προς το πρώτο, η ΔΗΜΑΡ ζητούσε πρόσωπο κοινής αποδοχής, αλλά φαίνεται πως είναι ένα σημείο στο οποίο μπορεί να υποχωρήσει. Στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν εύλογο το αίτημα του Αντώνη Σαμαρά να ηγηθεί αυτός της κυβέρνησης.

Υπάρχουν βέβαια και στελέχη που επισημαίνουν ότι δεν έχει τα προσόντα για πρωθυπουργός ενός τέτοιου εγχειρήματος.

 Για τη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου, όμως, τα πράγματα είναι πιο σύνθετα. Ο Φώτης Κουβέλης θέλει πολιτικά στελέχη ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος τεχνοκράτες. Βέβαια, χθες το βράδυ άνοιξε παράθυρο και σε αυτό το θέμα. Σε σύσκεψη που έγινε στην Ιπποκράτους αποφασίστηκε το ΠΑΣΟΚ να συνδέσει τη στάση του με τις επιλογές της ΔΗΜΑΡ. Το τρίτο θέμα έχει δύο σκέλη. Ως προς το μνημονιακό κομμάτι του προγράμματος ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ τα έχουν βρει.

Και οι τρεις αρχηγοί έχουν δώσει στη δημοσιότητα σημεία αλλαγών που συμπίπτουν. Για να γίνει κυβέρνηση, όμως, θα πρέπει να συζητηθούν πολιτικές και εκτός μνημονίου. Όπως η Παιδεία, η Ασφάλεια και η Μετανάστευση.

 Ως προς τη διαδικασία ο Ευάγγελος Βενιζέλος επιμένει στην ανάγκη να υπάρξει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών στο οποίο θα κληθεί και ο ΣΥΡΙΖΑ.

\”Μίλησε για υπεύθυνη αντιπολίτευση, ας έρθει ο Τσίπρας να δεσμευθεί τουλάχιστον στο διαπραγματευτικό πλαίσιο με τους δανειστές\” λένε χαρακτηριστικά στελέχη της Ιπποκράτους.

 

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook