Πρόσωπα κοινής αποδοχής σε κρίσιμα υπουργεία- κοινό πρόγραμμα για ασφάλεια, υγεία, παιδεία, μετανάστευση, αναθεώρηση του Συντάγματος…

Μετά τη συμφωνία Βενιζέλου- Κουβέλη το μόνο που απομένει πλέον είναι μία τριμερής ή μία συνάντηση των αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Αυτό θα γίνει μόλις ολοκληρωθεί η ανταλλαγή σημειωμάτων στο τρίγωνο ΝΔ- ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ. Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης αποδέχονται τον Αντώνη Σαμαρά ως πρωθυπουργό, ζητούν, όμως, πρόσωπα κοινής αποδοχής σε κρίσιμα υπουργεία.

Επιπλέον, θέτουν θέμα πολιτικής συμφωνία στους τομείς της ασφάλειας, της μετανάστευσης, της παιδείας, της υγείας και της αναθεώρησης του Συντάγματος.

Από την ατζέντα που θέτουν οι αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ γίνεται αντιληπτό ότι θα δώσουν τις ψήφους τους μόνο με ισχυρά ανταλλάγματα. Είναι πιθανό να τεθεί και θέμα εκλογικού νόμου, ενώ θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος

Την ανάγκη σύστασης «εθνικής διαπραγματευτικής ομάδας» με τη συμμετοχή πολιτικών δυνάμεων πέραν αυτών που θα μετέχουν στην κυβέρνηση, η οποία θα φροντίσει «για την αναθεώρηση των δυσμενών όρων της δανειακής σύμβασης», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μετά τη συνάντησή του την Τρίτη με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη.

Ο Ευ.Βενιζέλος εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία των διερευνητικών επαφών των πολιτικών αρχηγών, σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα πρέπει να αποκτήσει και θα αποκτήσει κυβέρνηση το ταχύτερο».

«Είμαι αισιόδοξος από τη συνάντηση με τον κ. Φώτη Κουβέλη. Έχουμε πολύ μεγάλο βαθμό σύγκλισης απόψεων και έχει τώρα πολύ μεγάλη σημασία να επιταχύνουμε τις διαδικασίες γιατί πρέπει να στείλουμε στο εξωτερικό ένα μήνυμα σταθερότητας και αξιοπιστίας της χώρας και στο εσωτερικό, στον ελληνικό λαό, ένα μήνυμα ασφάλειας και προοπτικής» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

«Συμφωνήσαμε πως πρέπει να επιταχυνθούν όλες οι αναγκαίες διαδικασίες. Ο σχηματισμός κυβέρνησης βαίνει παράλληλα προς την ανάγκη να συγκροτηθεί μια εθνική διαπραγματευτική ομάδα, η οποία πρέπει να φροντίσει για την αναθεώρηση των δυσμενών όρων της δανειακής σύμβασης, δηλαδή των όρων που μας επιβλήθηκαν παρά τη βούλησή μας σε πολλά σημεία στην πρώτη φάση της διαπραγμάτευσης γιατί τότε βασικός στόχος ήταν να πετύχουμε τη σύναψη της σύμβασης, τη μείωση του χρέους, να φέρουμε την Ελλάδα δηλαδή σε ένα σημείο ασφάλειας, να υπάρχει ένα κεκτημένο ως βάση εκκίνησης για τη δεύτερη φάση της διαπραγμάτευσης» δήλωσε.

Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε πως σε αυτή την ομάδα διαπραγμάτευσης «είναι πάντα ανοιχτή η πρόσκληση και επιβεβλημένη η αποδοχή της πρόσκλησης για τη συμμετοχή και δυνάμεων πέραν αυτών που θα μετέχουν στην κυβέρνηση». Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, «δεν πρόκειται για το ζήτημα της κυβέρνησης, αλλά για το ζήτημα του μέλλοντος της χώρας».

Συνεχίζοντας, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι για τον σχηματισμό της κυβέρνησης και για την κατεύθυνση της διαπραγμάτευσης σημασία έχει το προγραμματικό πλαίσιο. Όπως είπε, στο προγραμματικό πλαίσιο των οκτώ σημείων που πρότεινε προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ «υπάρχει εκ των πραγμάτων σύγκλιση, γιατί αυτά που έχουμε πει προεκλογικά είναι μία αυτονόητη και προφανής εθνική στρατηγική».

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε και στο θέμα των προσώπων που θα στελεχώσουν την κυβέρνηση, τονίζοντας ότι πέρα από την φερεγγυότητα των προσώπων -ζήτημα που θέτει η ΔΗΜΑΡ- χρειάζεται και «καταλληλότητα των προσώπων, τα οποία θα κουβαλήσουν το βάρος της διακυβέρνησης».

Στο σημείο αυτό επανήλθε στο θέμα της «εθνικής διαπραγματευτικής ομάδας», λέγοντας ότι ακόμα πιο κρίσιμος είναι ο ρόλος των προσώπων που θα μετάσχουν στη διαπραγματευτική διαδικασία.

Ο Φώτης Κουβέλης

Μήνυμα ότι η ΔΗΜΑΡ προτάσσει τα σημεία προγραμματικής σύγκλισης, καθώς και το ζήτημα της φερεγγυότητας των προσώπων που θα συμμετάσχουν στην κυβέρνηση έστειλε ο Φώτης Κουβέλης, μετά τη συνάντηση που είχε το πρωί της Τρίτης με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, στο πλαίσιο των διεργασιών για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ επισήμανε ότι αναμένει συγκεκριμένες απαντήσεις επ\’ αυτών από τον πρόεδρο της ΝΔ. Ο Φώτης Κουβέλης πρόκειται να συναντηθεί εντός της ημέρας με τον Αντώνη Σαμαρά.

Όπως δήλωσε ο Φώτης Κουβέλης μετά τη συνάντηση με τον Ευάγγελο Βενιζέλο: «Η παραδοχή μας εξακολουθεί να είναι ότι η χώρα πρέπει να αποκτήσει κυβέρνηση, με συγκεκριμένο περιεχόμενο πολιτικής, τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και ότι χρειάζεται διαπραγμάτευση για πολιτικές του μνημονίου.

»Προτάσσονται τα σημεία προγραμματικής συμφωνίας. Αναφέρθηκα και στην φερεγγυότητα των προσώπων. Αναμένω πολύ συγκεκριμένες απαντήσεις από τον Αντώνη Σαμαρά.

»Θεωρώ ότι επιταχύνεται η διαδικασία. Η χώρα πρέπει να έχει κυβέρνηση το συντομότερο. Τις επόμενες ώρες, είναι δυνατόν, εάν υπάρξει σύμπτωση σε αυτά τα σημεία, να προχωρήσουμε».

Έτσι, όπως όλα δείχνουν, επιταχύνονται οι διεργασίες για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, κάτι που επιβεβαιώθηκε και από τις δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου, που ακολούθησαν.

Ο Φ.Κουβέλης έχει ζητήσει απάντηση επί των 7 σημείων που έχει προτείνει η ΔΗΜΑΡ, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχει προγραμματική σύγκλιση, ενώ έχει θέσει και θέμα φερεγγυότητας προσώπων.

Ο ίδιος ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ δεν έχει θέσει ως όρο την μη ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Αντώνη Σαμαρά, ωστόσο άλλα στελέχη θέτουν μετ\’ επιτάσεως το θέμα των προσώπων, ακόμη και του προέδρου της ΝΔ.

Σε αυτό το κλίμα βρίσκεται, για παράδειγμα, ο Οδυσσέας Βουδούρης, όπως φάνηκε από τις δηλώσεις του στον ΒΗΜΑ 99,5.

Ο Νίκος Μπίστης δήλωσε στον ίδιο σταθμό ότι δεν υπάρχει βέτο για κανένα πρόσωπο (είτε πρωθυπουργού, είτε υπουργού) αλλά υπάρχει συζήτηση.

Στη διάρκεια της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ ακούστηκαν αντίθετες φωνές στο ενδεχόμενο συνεργασίας, αλλά τελικά υιοθετήθηκε η εισήγηση του Φ.Κουβέλη.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των 17 βουλευτών της ΔΗΜΑΡ, υπάρχουν τρεις (Οδυσσέας Βουδούρης, Βασίλης Οικονόμου και Γιάννης Μιχελογιαννάκης) που διαγράφηκαν από το ΠΑΣΟΚ επειδή καταψήφισαν το πρώτο ή το δεύτερο μνημόνιο.

(in.gr – protothema.gr)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook