Σάλος έχει ξεσπάσει με αφορμή δημοσίευμα του εβδομαδιαίου επιστημονικού περιοδικού «Nature», το οποίο κατηγορεί τον νέο πρωθυπουργό της Ρουμανίας, Βίκτορ Πόντα, για λογοκλοπή μεγάλων τμημάτων της διδακτορικής του διατριβής.

Το διεθνές περιοδικό «Nature» αναφέρει ότι είδε στοιχεία που είχε συγκεντρώσει ένας ανώνυμος πληροφοριοδότης, σύμφωνα με τα οποία σχεδόν η μισή διατριβή των 432 σελίδων του Πόντα για τη λειτουργία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, που δημοσιεύτηκε το 2003 στη ρουμανική γλώσσα, είναι ένα κείμενο που έχει αντιγραφεί, χωρίς να περιλαμβάνει τις κατάλληλες αναφορές.

Σύμφωνα με το «Νature», η διατριβή επανεκδόθηκε με τη μορφή βιβλίου το 2004, με ελάχιστες τροποποιήσεις, ενώ αποτελεί τη βάση ενός άλλου βιβλίου που εκδόθηκε το 2010 για την υπευθυνότητα στο ανθρωπιστικό δίκαιο.

Μια πρώην υποψήφια διδάκτωρ υπό την επίβλεψη του Πόντα ορίστηκε συσυγγραφέας των βιβλίων.

Μεγάλο μέρος των τριών εκδόσεων δείχνει να είναι όμοια ή σχεδόν όμοια στο θέμα των μονογραφιών που είχαν γράψει οι Ρουμάνοι εμπειρογνώμονες στο Δίκαιο Ντουμίτρου Ντιακόνου και Βασίλε Κρετού.
Οι εκδόσεις επαναλαμβάνουν επίσης τη μετάφραση μιας έκδοσης στα Αγγλικά ενός ακόμη εμπειρογνώμονα, του Ιον Ντιακόνου, αναφέρει το περιοδικό.

Ο σοσιαλιστής ηγέτης, του οποίου η κυβέρνηση ορκίστηκε στις 7 Μαΐου, ανακοίνωσε στις 15 Μαΐου την παραίτηση του υπουργού του της Παιδείας Ιοάν Μανγκ, που κατηγορείτο για λογοκλοπή επιστημονικών άρθρων. Ο Πόντα είχε ήδη αναγκαστεί να απορρίψει την πρώτη του υποψήφια για το Υπουργείο Παιδείας, η οποία επίσης κατηγορείτο για λογοκλοπή. Ο Πόντα απέρριψε τους ισχυρισμούς και κατηγόρησε τον πολιτικό του αντίπαλο, πρόεδρο Μπασέσκου, ότι ενορχηστρώνει εκστρατεία εις βάρος του.

Αν οι κατηγορίες επιβεβαιωθούν, επισημαίνει το Nature, «θα πρέπει να ασκηθούν δημόσιες πιέσεις για την παραίτηση του Πόντα».

zougla.gr