Με υπηρεσιακούς υπουργούς φαίνεται ότι θα συμμετέχουν στην κυβέρνηση συνεργασίας με τη ΝΔ το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Αριστερά προτείνοντας πρόσωπα ευρείας πολιτικής και κοινωνικής αποδοχής.

Συμφωνα με πληροφορίες η Ιπποκράτους πιθανότατα θα υποστηρίξει την υπουργοποίηση του καθηγητή πολιτικών επιστημών κ. Ναπολέοντα Μαραβέγια και του κ. Γιάννη Στουρνάρα. Να σημειωθεί ότι και οι δύο αποτελούσαν μέλη της υπηρεσιακής κυβέρνησης Πικραμμένου στα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Ανάπτυξης αντίστοιχα.

Από την άλλη πλευρά η ΔΗΜΑΡ προτείνει – σύμφωνα με πληροφορίες – την παραμονή των επίσης υπηρεσιακών υπουργών Αντώνη Μανιτάκη (ενδεχομένως για την θέση του υπουργού Δικαιοσύνης) και Αντώνη Ρουπακιώτη.

Πέραν αυτών όμως, ο κ. Φώτης Κουβέλης φαίνεται ότι θέτει βέτο για την συμμετοχή στην κυβέρνηση των βουλευτών της ΝΔ Μάκη Βορίδη και Άδωνη Γεωργιάδη καθώς γνωρίζει ότι τον περιμένει σφοδρή κριτική εξ αριστερών (και ενδεχομένως από το εσωτερικό του κόμματός του) στην περίπτωση που υποστηρίξει κυβέρνηση με τα συγκεκριμένα μέλη που θεωρούνται «ακροδεξιών καταβολών». Για τον λόγο αυτό – επισημαίνουν στελέχη της ΔΗΜΑΡ – ο κ. Κουβέλης επιμένει στο ότι οι νέοι υπουργοί πρέπει να είναι «φερέγγυα πρόσωπα».

Πρέπει όμως να σημειωθεί ότι δεν ισχύει το ίδιο και για το πρόσωπο του πρωθυπουργού καθώς ο εκπρόσωπος τύπου της ΔΗΜΑΡ Ανδρέας Παπαδόπουλος σημείωσε στο Βήμα FM ότι: «Νομίζω δεν θα υπάρξει πρόβλημα με το πρόσωπο του πρωθυπουργού» αφήνοντας να εννοηθεί ότι αποδέχονται να συμμετέχουν σε κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον κ. Αντώνη Σαμαρά.

Επιπροσθέτως αξίζει να τονισθεί ότι στο επιτελείο του κ. Κουβέλη επικρατεί κλίμα αισιοδοξίας για το ότι θα υπάρξει συμφωνία ενδεχομένως και εντός της ημέρας. Τονίζουν ότι κατά την συνάντηση με τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο βρέθηκε «κοινός τόπος» και ότι ελπίζουν να συμβεί το ίδιο και με τον κ. Αντώνη Σαμαρά.

Να σημειωθεί ότι στις 7 το απόγευμα η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος συνεδριάζει προκειμένου να εγκρίνει και τυπικά την απόφαση της ηγεσίας. Το γεγονός φαίνεται να αποτελεί και την αιτία της μικρής καθυστέρησης των εξελίξεων.

Οι εκτιμήσεις άλλωστε και των τριών επιτελείων (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) συγκλίνουν στο ότι ο κ. Αντώνης Σαμαράς θα μεταβεί είτε σήμερα αργά το βράδυ είτε αύριο το πρωί στον πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου να τον ενημερώσει για την επίτευξη της συμφωνίας και την δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης. Στην περίπτωση που το παραπάνω σενάριο ευοδωθεί τότε ο κ. Κάρολος Παπούλιας θα δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον πρόεδρο της ΝΔ και στις επόμενες ώρες θα ανακοινωθούν τα ονόματα των νέων υπουργών.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook