Στην Κρήτη συνεδριάζει η επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η επίσημη αποστολή της επιτροπής με επικεφαλής τον Βρετανό Πρόεδρό της, Μπράϊαν Σίμπσον και η οποία αποτελείται από 17 ευρωβουλευτές από την Ιταλία, την Ιρλανδία, τη Ρουμανία, την Αυστρία, τη Γερμανία, την Πολωνία, την Ισπανία, τη Μάλτα και την Ελλάδα, θα επισκεφτεί την Κρήτη στις 20-22 Ιουνίου 2012 για να συνεδριάσει για θέματα τουρισμού, στο πλαίσιο της διαμόρφωσης μιας ενιαίας ευρωπαϊκής πολιτικής για τον τουρισμό, όπως αυτή προβλέπεται από τη Συνθήκη της Λισαβόνας.

Το πρόγραμμα της αποστολής περιλαμβάνει συναντήσεις και ανταλλαγή απόψεων με εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης και όλων των φορέων και αρχών που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό αλλά και τις μεταφορές.

Τουρισμός και Πολιτισμός είναι η πρώτη θεματική ενότητα στην οποία θα εστιάσουν οι ευρωβουλευτές, σε συναντήσεις που θα έχουν με Δημάρχους και τοπικές οργανώσεις, καθώς και επισκέψεις στο νησί της Σπιναλόγκας και στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου. Παράκτιος, φυσιολατρικός, γαστρονομικός τουρισμός, αγροτουρισμός, τουρισμός κρουαζιέρας και μεταφορές θα είναι στο επίκεντρο των συζητήσεων, έπειτα από επισκέψεις που θα πραγματοποιηθούν στα Ανώγεια και τον Ψηλορείτη, στον λιμένα Ηρακλείου και στο Ενυδρείο Κρήτης (Cretaquarium), έργο το οποίο έχει συγχρηματοδοτηθεί από την ΕΕ.

Η επίσκεψη θα ολοκληρωθεί με τη συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 22 Ιουνίου στο Επιμελητήριο Ηρακλείου, με θέμα "Το μέλλον των μεταφορών και του τουριστικού τομέα στην Ευρώπη: η περίπτωση της Ελλάδας". Στη συνάντηση θα συμμετέχουν η Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κα Τ. Καραπαναγιώτη, ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σ. Αρναουτάκης, Δήμαρχοι, εκπρόσωποι του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ), του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) και των τοπικών φορέων και οργανώσεων του τουρισμού, καθώς και φορείς που σχετίζονται με τις υποδομές και υπηρεσίες μεταφορών.

Με αφορμή την επίσκεψη της επιτροπής στην Κρήτη, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Σπύρος Δανέλλης, ο οποίος είχε κάνει και την πρόταση για τη συνεδρίαση της επιτροπής στη Κρήτη δήλωσε: "Η επίσκεψη αυτή των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κρήτη παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ειδικά σε αυτή τη δύσκολη οικονομικά και πολιτικά συγκυρία που βρίσκεται η χώρα μας. Συγκυρία που βάζει σε δοκιμασία και τον τουρισμό, τον μόνο δυστυχώς αναπτυξιακό τομέα που εισφέρει θετικά στην εθνική μας οικονομία.

Θα μας δοθεί η ευκαιρία να γνωρίσουμε από κοντά ποιοτικά χαρακτηριστικά του ελληνικού μοντέλου τουριστικής ανάπτυξης και να ανταλλάξουμε απόψεις με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς για την αναβάθμιση του ευρωπαϊκού τουρισμού με στόχο την οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική βιωσιμότητά του. Παράλληλα θα ενημερωθούμε για τα δίκτυα μεταφορών του νησιού, τα προβλήματα, τις ανάγκες αλλά και τις προοπτικές τους, εν όψει και του υπό διαμόρφωση σχεδιασμού των μεγάλων διευρωπαϊκών δικτύων μεταφορών".

Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Πτήση: 10.30πμ Αναχώρηση από Βρυξέλλες – 15.00μμ Άφιξη στο Ηράκλειο
(απευθείας πτήση της Aegean Airlines)

15.00 Άφιξη στο Αεροδρόμιο Ηρακλείου ΚΑΗΚ «Ν.Καζαντζάκης»
Αναχώρηση για το ξενοδοχείο Blue Palace Resort & Spa, Πλάκα, Ελούντα

Blue Palace Resort & Spa
Ελούντα, 72053, Κρήτη
τηλ. +30 28410 65500

16.30-17.45 Άφιξη στο ξενοδοχείο

Ενημερωτική Συνάντηση με τον κ. Δημήτρη Κουνενάκη, Δήμαρχο Αγ.Νικολάου & Πρόεδρο του Πανελληνίου Δικτύου Τουριστικών Δήμων

Παρουσίαση: «Ένα νέο Αναπτυξιακό Μοντέλο για τον ελληνικό Τουρισμό προς το 2020»
- Εισήγηση από την κα Αγάπη Σμπώκου, Μέλος του ΔΣ του ΣΕΤΕ (Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων)
- Παρουσίαση από τον κ. Γεώργιο Δρακόπουλο, Γεν.Δ/ντη του ΣΕΤΕ (Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων)

17.50-18.50 Επίσκεψη & Ξενάγηση στο νησί της Σπιναλόγκας

19.30 Άφιξη στο ξενοδοχείο (check-in)
Creta Maris Beach Resort
Χερσόνησος, 70014, Κρήτη
τηλ. 28970 27110

21.00 Δείπνο που θα παραχωρήσει η Περιφέρεια Κρήτης

Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

08.30 Αναχώρηση από το ξενοδοχείο Creta Maris

10.00 Άφιξη στο Ρέθυμνο

10.00-12.00 Συνάντηση με τον κ. Γεώργιο Μαρινάκη, Δήμαρχο Ρεθύμνου
Ξενάγηση στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου

Συνάντηση στο Δημαρχείο με τοπικούς παράγοντες τουρισμού

12.00 Αναχώρηση από το Ρέθυμνο για τα Ανώγεια

13.00-16.00 Ενημερωτική συνάντηση με τον Δήμαρχο Ανωγείων, κ. Σωκράτη Κεφαλογιάννη στο χώρο του Αγίου Υακίνθου

Καλωσόρισμα και ενημέρωση από τον Λουδοβίκο των Ανωγείων και εκπροσώπους του Φυσικού Πάρκου Ψηλορείτη και της Αναπτυξιακής Εταιρίας ΑΚΟΜΜ
(Έκθεση φωτογραφίας, παραδοσιακοί χοροί, αναπαράσταση τυροκομικής, γευσιγνωσία, κ.α)

16.00-17.30 Επιστροφή στο ξενοδοχείο Creta Maris

18.45 Αναχώρηση για τον Οργανισμό Λιμένα Ηρακλείου

19.15-21.15 Ενημερωτική Συνάντηση με τις Διοικήσεις του ΟΛΗ Α.Ε. (Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου) και του ΚΑΗΚ Ν.Καζαντζάκης (Αεροδρόμιο Ηρακλείου) κ.κ. Μπρα & Πλιάκα – Επίσκεψη & Ξενάγηση στο χώρο του Λιμένος Ηρακλείου

21.30 Δείπνο που θα παραχωρήσει ο ΟΛΗ Α.Ε.

Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

09.00 Αναχώρηση από το ξενοδοχείο Creta Maris (check-out)

09.30-10.30 Επίσκεψη & Ξενάγηση στο CretAquarium Θαλασσόκοσμος
(Ενυδρείο Κρήτης, πρώην Αμερικάνικη Βάση, Γούρνες)

11.00-11.30 Ενημερωτική Συνάντηση με τον κ. Σταύρο Αρναουτάκη, Περιφερειάρχη Κρήτης

11.30-13.30 Ενημερωτική Συνάντηση με την κα Τατιάνα Καραπαναγιώτη, Υπουργό Πολιτισμού & Τουρισμού

Συνάντηση Εργασίας (ανοικτή στον Τύπο & τα ΜΜΕ) με εκπροσώπους των φορέων τουρισμού και μεταφορών και θέμα «Το μέλλον των τομέων μεταφορών και τουρισμού στην Ευρώπη: η περίπτωση της Ελλάδας»

Συμμετοχή: Υπ.Πολιτισμού & Τουρισμού, Υπ.Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας, Υπ.Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων, ΕΟΤ, ΣΕΤΕ, ΟΛΗ ΑΕ, ΚΑΗΚ Ν.Καζαντζάκης, Εκπρόσωποι Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Ενώσεις Ξενοδόχων Κρήτης, Εκπρόσωπος της Aegean Airlines, Εμπορικά Επιμελητήρια Κρήτης, Ένωση Αγροτουρισμού Κρήτης, Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης, Σωματεία Επαγγελματιών Ξεναγών, Σύνδεσμος Τουριστικών Πρακτόρων Κρήτης, Αναπτυξιακές Εταιρίες, Εκπρόσωποι τοπικών φορέων.

ΕΒΕΗ: Εμπορικό & Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ηρακλείου
Αίθουσα «Καστελλάκη»
Κορωναίου 9, 71202, Ηράκλειο Κρήτη

Ελαφρύ γεύμα προσφορά της Ένωσης Ξενοδοχείων Ηρακλείου

μ.μ. Μεμονωμένες Αναχωρήσεις πτήσεων επιστροφής